24 април, 2024

Петър Райков професионално се занимава с обучения на програмисти в Telerik Academy. От 2005 година се занимава с програмиране, но през свободното си време обича да кара ски предимно по извънпистови терени. Но освен това, той е от близо 4 години инструктор по лавинна безопасност в Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Програмистите включват ли се в обучения по лавинна безопасност? Те практикуват ли зимни спортове? Добри скиори ли са, според теб?

В екипа на асоциацията има доста хора, които се занимават с програмиране. Не мисля, че има значение какви са хората. Програмисти, адвокати, маркетинг специалисти, фотографи, спортисти и други професии – всички сме обединени под това, че обичаме да практикуваме спортове в зимната планина и обичаме природата. Със сигурност няма корелация.

Ако на човек го привлича идеята да прекарва в планината на открито, това е неговият спорт. Но ако е човек, който не обича да си прекарва времето на мокро и на студено, не е за него.

Какво представлява Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил?

Основната идея на асоциацията е да популяризира извънпистовото каране на ски и на сноуборд и да се разискват проблемите, свързани със зимната планина, за да могат хората, практикуващи тези спортове, да го правят по безопасен начин.

През 2012г. завърших първия си курс по лавинна безопасност, а през 2016г. започнах да се занимавам с лавинните курсове, които организира Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС). Средно по 200 човека на година минават през лавинни курсове.

Курсът е практически насочен и продължава един уикенд. Първият ден се тренира как се открива затрупан от лавина човек – как се локализира, как се изкопава и как да му се окаже първа медицинска помощ. Също така се провежда тренировъчна лавинна акция, която впоследствие се анализира и инструкторите дават полезни насоки на курсистите. Вторият ден е посветен на това как да не попадаме в лавина – как да се придвижваме в зимната планина по безопасен начин, как влияе метеорологичната обстановка, кои терени крият опасност, как да анализираме снежната покривка и риска от падане на лавина.

Какви технологии използвате в помощ и подкрепа на карането на ски?

Имаме система, с която се опитваме да водим статистиката за лавинните инциденти в България, тъй като такава липсва. В по-развитите държави в Северна Америка и Централна Европа имат много добра статистика от доста години назад и ние се опитваме да изградим такава и за България. Информацията се събира през уеб приложение. Данните се въвеждат ръчно и не е кой знае каква технология.

Какво липсва от гледна точка на технологии? Какви предложения имаш? Какви ще бъдат иновациите в бъдещето в тази сфера?

Една идея за връзка между технологиите и зимните спортове би била събирането на информация и даване на препоръки на базата на тази информация. Ако се направи така, че събирането на цялата информация да се улесни, би било полезно. Много полезно би било създаване на мрежи от много на брой малки мобилни метеорологични станции които да събират данни в реално време за температура, валеж и вятър и на базата на тези данни да се създават някакви по-добри модели за текущото снежко състояние и лавинната обстановка.

Според мен това добър пример за комбинация между IoT и AI. Не знам до колко е постижимо хардуерно, понеже метеорологичната обстановка в зимната планина е доста сурова. Защото метеорологичната станция на вр. Мусала е в доста сурови климатични условия. Ако се намери решение на този проблем с издръжливостта на хардуера и то със сигурност би могло да се направи интересен софтуер. Друга идея може да е отново на базата на събраната информация да се направи алгоритъм, който пресмята маршрут за придвижване от точка А до точка Б в планината по безопасен начин, както и да пресмята кои са лавиноопасните зони, за да могат хората да ги избягват.

Тагове: , , , , , ,