26 април, 2024

Нови цели, много покрити върхове и още много безплатни обучения по програмиране в полза на общността – вижте какво се промени след последното ни интервю с Враца софтуер общество.

Враца софтуер общество вече може да се похвали с ново пространство! Ще ни издадете ли какво ще се случва там?

През последната година разширихме значително обхвата на обученията си и започнахме да работим с деца и ученици от най-ранна възраст. Освен безплатните ни курсове по програмиране и дигитален маркетинг, планираме да въведем и други два нови курса – по софтуерно тестване и дизайн. Започнахме да провеждаме и други, по-кратки обучения по различни технологии. В момента тече кампания за курс по Angular Fundamentals. Предстои ни да стартираме и безплатен курс по Arduino за ученици в гимназия и възрастни. По този начин залата ни за обучения изведнъж ни стана тясна. Уикендите е заета от 9 до 21:00ч. ,  като по същото време използваме зали на други места, за да може да провеждаме всичките си обучения.

От известно време с колегите обсъждахме, че има необходимост във Враца да се създаде coworking space, което да обедини хората от дигиталната индустрия в града и така дойде идеята за Гнездото. Повече от 25-ма от успешно завършилите ни курсисти работят за 3 компании партньори в града, а отделно има още десетина души на свободна практика за които знаем, че проявяват интерес към подобен тип пространство. Отделно, в миналото сме имали запитвания от малки компании, които имат интерес да наемат курсисти от академията ни. Подобно начинание винаги е било свързано с наемане, а често и ремонтиране на офис в града, както и неговото администриране. По този начин целим да улесним фирмите, които искат да инвестират в града,  да започнат с по-малко разходи и да опипат почвата, а когато се разрастнат достатъчно могат да се преместят в собствен офис.

С помощта на община Враца имаме пространство, което ни е отдадено под наем за срок от 10 години. В момента събираме средства за ремонт и оборудване на помещението. Местна фирма подмени дограмата на преференциални цени, а друга си предплати наеми на няколко служителя за 6 месеца напред. Направихме и две краудфъндинг кампании, като тази в “България Дарява” все още тече. А вероятно ще направим и в Indiegogo. Отделно търсим помощта на различни ИТ компании, които винаги са ни подкрепяли във всяко начинание, с което сме се захващали.

Кой ще има възможност да използва коуъркинг пространството? Очаквате ли там да се родят и разработят иновативни ИТ проекти?

Освен местни ИТ фирми и фрийлансъри, желание да ползват пространството изявиха и врачани, които работят като програмисти в софийски компании и имат няколко дни home office. Близостта със София определено е предимство и смятаме, че много хора биха дошли да работят за няколко дни от Враца и да се насладят на красивата й природа. В екипа ни имаме човек, който се занимава професионално с организиране на тийм билдинги и обучения по комуникация и меки умения. Това също ще бъде услуга, която би била интересна, особено за новосформирани екипи. Освен изграждането на технически таланти сме силно фокусирани в развитието на предприемачески умения, предимно в учениците. Резултатите, разбира се, няма да дойдат веднага, но сме сигурни, че след някоя година ще имаме силен врачански стартъп, който ще работи за стотици хиляди, дори милиони клиенти от цял свят именно от Враца. И изграждането на Гнездото със сигурност ще е допринесло за това.

Разкажете ни за предстоящия ви хакатон през април. Какво e различното тази година?

Темата на предстоящият хакатон е “Hack for Earth” . Човекът отдавна е станал господар на Земята, а отпечатъкът му върху природата се усеща все повече. За това и много хора и организации се борят с отрицателното човешко въздействие върху планетата. Освен техническата част, много важна ще бъде и идейната. В журито, което ще определи победителите, имаме хора от различни еко организации и се надяваме да има интересни проекти. С всяка следваща година проектите на хакатона стават все по-добри.

Защо избрахте визията за устойчиво развитие на ООН за вдъхновение на темата? Кои са четирите точки, които избрахте?

Избрахме именно визията на ООН, защото Земята ще я има дълго след като нас ни няма и е много важно какво наследство оставяме за идните поколения. В тази връзка е нужно да създадем култура на опазване на природата. Четирите точки са:

1. Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство.

2. Предприемане на спешни действия за борба с климатичните промени и въздействието им.

3. Съхранение и устойчиво ползване на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие.

4. Запазване, възстановяване и стимулиране на устойчивото ползване на сухоземните екосистеми, устойчиво стопанисване на горите, борба с опустиняването и преустановяване на деградацията на почвата и пристъпване към регенерирането ѝ, както и прекъсване на загубата на биоразнообразието

На база опит от предходни години, очакваме между 40 и 50 души. В проектите, които участниците ни представят, най-често ползваните технологии са тези, които преподаваме в академията – Java, PHP, Android, JS и хардуерни проекти, които традиционно се представят много добре. По-рядко се срещат проекти на C#.

Към кой програмен език е най-голям интереса при вас?

При завършилите училище не мога да преценя, но при учениците определено е Java. Вероятно защото са го учили малко в часовете по информатика и им е нещо познато.

Можете ли да ни разкажете за някой от интересните проекти, по които работи Враца софтуер обществото?

В момента в стажантската ни програма 8 курсиста работят по два проекта. Единият е онлайн каталог, който събира на едно място всички възможни активности за деца и възрастни и са разделени по категории, така че лесно да се търси. Използваните технологии и тулове там са HTML, CSS, JavaScript, MySQL, Laravel, Github. Другият проект е еко игра, която представлява уеб платформа + мобилно приложение. Използваните технологии и тулове са Java, Kotlin, Github, Firebase. За комуникацията и разпределянето на задачите ползваме Slack и Trello.

Какво да очакваме още в бъдеще от вас?

Продължаваме и с курсовете и събитията, като традиционно добавяме по нещо ново всяка година. С приоритет остава създаването на споделеното работно пространство. Приканваме всеки, който има интерес към инициативата ни, да следи социалните ни мрежи.

Тагове: , , , , , , , , ,