23 април, 2024

Съвсем наскоро екипът на Ubuntu обяви датата на официалното пускане на най-новата версия Ubuntu 19.03 Disco Dingo Beta – и това е 18 април. Тази възможност е готова за съпорт с Linux 5.0, GNOME 3.32 и други.

Ubuntu 19.04 е базирана на сериите 5.0 на Linux и осигурява поддръжка на AMD Radeon RX Vega M процесор за графики, пълна поддръжка на Raspberry Pi 3B и B+, Qualcomm Snapdragon 845. Сред подобренията са много ъпгрейди в USB 3.2 и Type-C в графиките Intel Cannonlake. Един от най-важните моменти е сериозното подобрение във възможностите на power-saving mode, POWER memory protection keys support, KVM support за AMD Secure Encrypted Virtualization, както и достъп директно и от разстояние до  Shared Memory Communications, Open for Business (OFB) и zcrypt на IBM Z.

Ubuntu 19.04 идва и с обновена, последна версия на toolchain, в това число и нови версии на glibc 2.29, ruby 2.5.3, 7.2 ruby 2.5.3, php 7.2.15,, perl 5.28.1, golang 1.10.4. Подобрения срещаме и в предната част на компилатора, както и в инструментариума POWER, който позволява да се компилира за целите на ARM.

Какво друго? Повече от компонентите са кеширани в GPU RAM с цел да се намали натоварването и да се увеличи броя на FPS. Zoom-ът на работния плот е по-плавен от всякога, а гладката работа на визуализациите на прозорците вече зависи от наличността на CPU / GPU, така че използваните приложения не оказват влияние върху цялата система, когато сме отворили да проверим визуализациите на прозорците.

Добавена е и опцията за автоматично изпращане на отчет при грешки в диалоговия прозорец за докладване на възниклани грешки. Библиотеките пък с пръстови отпечатъци вече позволяват “отключване” с пръст. Добавена е и поддръжка на модули за XDG портали и приземен сървър в Ubuntu, а благодарение на архив най-новата версия на GS Connect е по-лесна за инсталиране от всякога. За Firefox (66.0) и LibreOffice (6.2.2) нещата са още по-прости защото те вече са инсталирани по подразбиране.

Екипът на Ubuntu се похвали и с подобрения в Yaru темата, която по техни думи се “интегрира красиво с GNOME v3.20 Desktop и подобрява използваемостта благодарение на използване на подбрани семантични цветове”.

Информация: Съобщение до медиите от екипа на Ubuntu

Тагове: , , ,