20 април, 2024

Носителят на Европейския рали трофей Крум Дончев подкрепя каузата #SpoDari DRIVE и се включва първи в списъка с ментори на отборите. Той сподели защо трябва да се подкрепят подобни инициативи и какво е за него автомобилният спорт.

Какво за Вас е автомобилният спорт?

За мен автомобилният спорт е една детска мечта и една любов. Покрай баща ми, който се занимаваше непрофесионално с автомобилен спорт и аз се доближих до красотата на високите скорости и това се превърна в моя страст. Не мога да го нарека точно професия, защото няма възможност да се изхранвам от тази дейност, но вложих през всичките тези години, цялото си желание, цялата си енергия в тази динамика, наречена Рали. За мен означава много, имайки предвид че е спорт като всички останали, спорт с определена харизма, който създава приятелства. Това е най-важното и човек е поставен в една честна среда на битка.

Какви са Вашите основни правила по време на състезание?

Правилата, които спазвам по време на състезание са много. Цялата тази рамка на дисциплина ми е изградена с времето. Започвам от регулирано ранно лягане вечер, преминавайки през фиксиран график на тренировките преди самото състезание. Като цяло основната дейност, към която съм насочил вниманието си по време на състезанието и цялата концентрация отива за него.

Много е важно как ще преминат тренировките, как ще бъдат направени записките за съответното състезание, синхрона с навигатора, тактиката и техническата постановка заедно с механиците. Това са нещата, върху които влагам усилията си по време на състезание. Без предварителната подготовка, така наречената идеомоторна подготовка – човек мислено да премине през целия процес на състезанието, няма как да се случи. Ако не го правим по този начин, вървим в посока на хаос. Абсолютно e недопустимо, така наречената автоцензура, човек да попада в една среда, в която да не знае какъв би бил изходът. Автомобилният спорт е изключително логичен спорт и като такъв, освен натрупания опит през годините се учим да се адаптираме към всяка нова ситуация и затова е необходима такъв вид подготовка.

Каква е рецептата Ви за успех? Имате ли конкретни хранителни навици, режим на съня или спортна програма?

Нямам конкретни хранителни навици, освен да имам регулиран обяд и вечеря, нямам ограничаваща или забраняваща рецепта от гледна точка на диети. Важно е да отбележим, че нашият организъм трябва да бъде подготвен за един аеробен процес. В такъв процес протича цялостното състезание, тъй като физически трябва да работим много за издръжливост. Продължителността на отсечките е много голяма, което води до умора, а умората в организма води до загуба на концентрация и фокус.

Моите тренировки са физически упражнения за издръжливост и бързина на реакцията. Бързината на реакцията е момента, в който зрението види препятствието или дейността, която трябва да извърши организмът до нейната крайна намеса и реакция. Чисто психически идеомоторната подготовка и автогенната тренировка, които споменах, ни помагат психически да бъдем устойчиви по време на състезанието.

Имате ли талисмани или ритуали преди събитието?

Нямам талисман, но имам ритуал. Този ритуал е преди самия старт на дадена отсечка, изговаряме си с навигатора първите няколко завоя от отсечката. Навигаторът ми ги продиктува, за да мога да се ориентирам точно коя отсечка сме и как започва тя, за да се подготвя за темпото, което ни предстои. Това е единственият ритуал, който мога да кажа “Да, ритуал е.”

Какви препоръки бихте дали на участниците в картинг състезанието?

На първо място трябва да знаем всички, че отиваме с една изключително чиста и благородна кауза. Всички ние да бъдем като един отбор и след това този отбор да направи едно съревнование помежду си, в името на доброто отношение, в тона на приятелството.

Има ли нещо, над което работите и искате хората да научат повече за Вашите инициативи?

Основната дейност освен работата ми, която ми доставя изключително удоволствие, е да бъда активен участник в редица социални дейности и кампании. Това е нещо, което не мога да нарека ангажимент, а социална отговорност. Смятам, че всеки един спортист, който под една или друга форма, е останал видим в обществото, трябва да бъде социално и обществено отговорен човек. Точно затова съм се наел да подкрепям различни подобни социално значими инициативи.

Кампанията, която ни предстои с инициативата SpoDari и всички партньори, ще подкрепя с най-голямо удоволствие, не само защото съм убеден и сигурен, че това е чиста кауза, а защото говорим за деца. Когато говорим за деца, всеки, който може, трябва да подкрепи активността. Това са нашите деца, децата на България.

Миналата година изненадахте целия автомобилен свят и всички фенове на високите скорости в България, когато ти и Димитър Илиев се събрахте заедно в една кола с една кауза да възродите интереса към българския автомобилен спорт? Ще ни разкажете ли повече за това изживяване.

Миналата година направихме едно много емоционално състезание, за мен и за Митко като екипаж, но и за хората, които са ни подкрепяли през годините, а именно феновете на автомобилния спорт, дори и нашите колеги, общо взето, цялата автомобилна гилдия и извън нея. Идеята да застанем един до друг, рамо до рамо в един автомобил, бе да покажем, че конкуренти, които са живели и са се борили с години един срещу друг, застават рамо до рамо в една обща кауза. Общата кауза е, че всички ние, когато сме заедно, гледаме в една посока и имаме общ интерес, сме много по-силни. Общият ни интерес е на автомобилния спорт в България да му бъде помогнато, да бъде повдигнат неговият дух, да бъде повдигната вярата на хората, че нещата могат да се случат, вярата им, че те могат да бъдат подкрепени в нужда. Всички тези години, които са преминали в труд не са останали в нищото, напротив. Автомобилният спорт съществува много преди нас и ще продължи да съществува, сега е в момент на криза. Лошото е, когато ние сами си създаваме кризата. Това трябва да бъде избегнато. Именно поради тази причина, аз и Митко решихме да вземем участие в Рали България 2018, за да покажем, че приятелството е над всичко. За съжаление, нямахме шанс да стигнем до финала на ралито, лично аз смятах, че за конфигурацията, която представлявахме, се представихме достойно. Дори на места, усещах страха в себе си, тъй като несъмнено Митко е един от най-бързите пилоти в историята на България и разбрах защо той ми е създавал такива проблеми през годините.

Колкото до бъдещо наше участие, освен по време на #SpoDari DRIVE, в момента не може да бъде потвърдено със сигурност, но защо не, човек никога не знае и аз вярвам, че един ден можем да го направим отново и че хората ще ни подкрепят и ще вървят заедно с нас за общия успех на българския автомобилен спорт.

За повече информация за събитието може да пишете до [email protected].

Тагове: , , , , , , , , ,