24 април, 2024

Приключи и тазгодишото издание на National Space Society Space Settlement Contest – конкурс за ученици между 6-и и 12-и клас. В рамките на състезанието от NASA получиха 2 691 заявки за участие на 12 899 студенти от цял свят. Според регламента на състезанието участниците могат да се включат индивидуално или като част от екип в две категории – в отбори до шест ученика или в отбори от седем или повече човека.

Тази година за първи път Националното космическо общество пое администрацията на състезанието по покана на НАСА и конкурса на базата на cloud базирана дигитална система, използвайки софтуера Award Force.

Целта на  National Space Society Space Settlement Contest е работейки в екип, учениците да научат повече за науката. Всеки един от участниците трябва да разработи проект за космическо селище. Учениците представят доклад за своите проекти на НАСА Еймс, като докладите се оценяват от аерокосмически специалисти. Наградите се дават за художествени и литературни заслуги.

За наше щастие България получи добри новини от оспорваното състезание, тъй като родни ученици успяха да вземат първите места в различни кръгове! Ето и резултатите:

  • Първо място в категория “Индивидуален участник” за Катерина Саматовна от 11 клас в Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”, гр. Варна. Катерина разработи проекта “GENESIS-369”.
  • Първо място в категория “Голяма група” с проект “Градът на космическия ускорител”. Участници – Кристиян Горанов, Калина Георгиева, Ирина Антонова, Стефан Ангелов, Мартин Тодоров, Стефан Дачев, Тодор Славов, Драгомир Николов и Константин Попов, отново ученици в 11 клас на МГ “Д-р Петър Берон”, гр Варна с ръководители доц. Веселка Радева и Силвия Захариева, преподавател по физика и астрономия, както и носител на званието „Учителят будител на 2017“.

За родните победители предстои участие в конференцията на НАСА за международно космическо развитие в САЩ, която ще се проведе от 6 до 9 юни 2019 г.

Тагове: , , , , ,