20 април, 2024

Димитър Сакъров прави офиса на Software AG по-цветен. Той е забавен, колоритен, много умен и отговорен – особено в “тренировките” след работа в сряда (разбирай – пиене с колегите). 😀

Кого номинирате за „Developer на фокус“?

Димитър Сакъров, Software AG, Lead DevOps Engineer

Каква е причината да го номинирате?

Това е личност, която прави живота в офиса ни по-цветен. Няма инициатива, в която да не се включи с ентусиазъм и да няма способността и желанието да помогне. Накратко, колега-образец.

Опишете неговите професионални качества.

Фокусиран, организиран и отдаден на работата и екипа си. Експерт е освен по Dev, то и по доста Ops теми. И тази негова експертиза често се ползва от останалите с голяма радост.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Митака е предимно отборен играч. Печелил е награди както за вътрешни проекти с разнообразни като състав екипи, така и от спортни съревнования.

Разкажете ни повече за него като личност.

Ярък, контрастен, духовит, забавен, интелигентен, интересен, отлична компания, инициатор, организатор. Неговите идеи и до ден днешен остават ненадминати по оригиналност и се радват на много последователи. И не на последно място – лоялен. Работи в компанията от повече от 10 години.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Сутрин идва прилично късно на работа, започва с 2 къси силни кафета, след които идва ред на срещи и дискусии. След обяд – сериозно бачкане и евентуално една бърза джага. Вечер обикновено остава докато приключи всичко започнато и се изнизва последен от паркинга. Изключение прави сряда, когато се събират с колеги на по питие след работа. Все още го наричат “Тренировка”.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Като лийд на инфраструктурен екип, предизвикателствата са от много разнообразен технически или човешки характер. Естеството на работа предполага постоянно променяща се инфраструктура, инструменти и изисквания в контекста на десетки екипи и стотици проекти. Паралелно с развитието на новите технологии се налага и поддръжка и обновяване на почти всичко, използвано до момента.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Това е по дефиниция работата на екипа му и чара на тази позиция. Рядко има колеги, с които не се познава или не е работил директно.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Усмихнат, общителен, в движение.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Деен радетел и участник в почти всички фирмените събития, организатор и съорганизатор на някои от регулярните и посещаеми Софтуер АГ инициативи.

Какви са хобитата му?

То е цял списък. Планини, гмуркане, каяци, коли, палатки, летене, още планини, джаджи, технологии, туризъм. Със сигурност има и още.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Виждали сме го да слуша всичко 🙂 Обикновено от слушалките му се долявят барабани и струни. Забавлява се като повечето хора – в хубава компания и с питие.

Интересува ли се от гейминг?

Да. Настолен. И както вече казахме – задължително с компания и питие.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

iOS – защото е типичен фен на ябълките. Твърди, че така поне вкъщи не му се налага да е администратор на устройства и инфраструктура.

Какъв е стилът му?

Неформален и цветен.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Скриптови езици, shell, но напоследък основно Outlook и Excel.

Тагове: , , , , , , ,