25 април, 2024

Християн Стефанов е студент по мехатроника в Техническия университет – София. Той е организаторът на събитието BEST Engineering Week, което се провежда в университета. BEST Engineering Week (BEW) е инженерно състезание, в което студенти се срещат с подходяща за тях компания и ще имат възможност да покажат своите умения в реална работна среда. Християн ни разказа повече за събитието.

Защо им трябва на инженерите и програмистите soft skills?

В тазгодишното издание на BEST Engineering Week 2019, което ще се случи за 9-та поредна година, ще участват повече от 150 студента, от които към 1/3 ще са програмисти. По мое мнение, без значение дали си програмист, механик, физик или какъвто и да е вид инженер, в 21 век е необходимо да притежаваш така наречените soft skills, за да бъдеш истински ефективен и ненадминат в екипната работа.

Какви казуси ще се решават, по време на събитието?

Относно казусите, които студентите ще решават по време на събитието, те са главно проблеми, с които една компания се сблъсква всеки ден. По този начин участниците ще могат да се запознаят по-добре с дейността на нашите партньори и да видят какво се случва, когато си в такава среда. Типовете казуси се делят на два вида – теоретични и практически. При теоретичните казуси имаш даден проблем, на който трябва да опишеш решението, а за практическите получаваш материали и нагледно представяш прототип на решението.

Какви програмни езици ще се използват?

Ще има и доста добре познати езици, които ще се използват при решаването на нашите IT казуси. Тези, които са най-популярните в момента, като C/C++, C#, Java, Javascript, HTML/CSS, тоест такива, които обикновено се ползват в практиката, за да могат участниците ни да се подготвят за бъдещата им реализация.

 

Какви са очакванията ти за резултатите?

Не смятам, че очакваме резултати в цифри. За нас като организация е важно да дадем шанс на студентите да осъществят ефективна връзка с компаниите. Това, разбира се, в последствие може да доведе до тяхното наемане на стаж или работа. Бих казал, че най-очакваният резултат е всички да са доволни от проведеното събитие – участници, компании и организатори, и да има усмивки на лицата им.

Тагове: , , , , , , , , , , ,