23 април, 2024

Microsoft изненада с решението да публикува open-source кода за Windows калкулатора си и да го пусне в GitHub под разрешителния лиценз MIT. Хранилището показва изненадващо дългата история на калкулатора. Оказва се, че някои от основните части от датата на кодовата база датират от 1995 година.

Кодът е изключително древен и поддържа всички основни изчисления. Математическата библиотека на калкулатора е изградена с помощта на рационални числа (т.е. числа, които могат да бъдат изразени като отношение на две цели числа). Където е възможно, то запазва точните стойности на числата, които изчислява. Това става възможност като се използва Реда на Тейлър, когато е нужно ирационално число да се закръгли. Историята на промените показва, че най-ранните итерации на калкулатора на Windows, започвайки от 1989 г., не са използвали рационалната аритметична библиотека, а вместо това използват аритметика с плаваща запетая и много по-голяма загуба на точност.

Проектът включва и план за бъдещото му развитие. Microsoft иска да продължи да използва калкулатора с Fluent Design, да разработва по-пълен набор от тестове и след това да добавя нови функции според желанията на потребителите. Няколко грешки и заявки за функции вече са били подадени и Microsoft като сигнал. Компанията вече е обединила силите на няколко open source приноси на дивелъпъри, за да отстрани грешки в кода.

Източник: Arstechnica

Тагове: , , , , ,