19 април, 2024

Java има проблем – езикът и платформата се развиват по-бързо от всякога, но повечето дивелъпъри остават на вече петгодишната версия Java 8.

Тази седмица Триша Джи, Developer Advocate в JetBrains, направи проучване в Twitter за отзивите от новите Java Tools. Резултатите показват, че 78% (а вероятно и повече!) от дивелъпърите в проучването използват все още Java 8.


Резултатите са честно казано срамни, защото в по-новите версии има куп нови силни функции като JLink за създаване на малки изпълними Java файлове за Docker изображения, Var за скрито въвеждане, JShell интерактивна Java, подобрени колекции, optional class, подобрено събиране на ненужните файлове, модулност и много други.

E, защо разработчиците не са ъпгрейднали? Истината е, че Java 9 въведе големи промени, в това число вътрешно преструктуриране, нова модулност (известна като „Project Jigsaw“) и премахване на малко използваните API. Тези промени нарушиха кода и дори разработчиците, които имат намерението да ъпгрейднат, срещат проблеми. „Имаме проблеми с библиотеките, които все още не поддържат най-новите версии“, каза един от участниците в QCon.

Рон Преслър от Oracle каза: „Искам да обясня защо това (ъпгрейда) беше необходимо. В Java и Java 9 има милиарди редове  код, което е довело до чупенето на някои неща. Причината за това е, че Java е на 20 години, ще бъде голяма и популярна и през следващите 20 години. Трябва да мислим с 20 години напред. Начинът, по който JDK беше структуриран преди Java 9, беше просто невъзможен за поддръжка. Без тази промяна, нямаше как да запазим конкурентоспособността на Java. (…) Едно от най-объркващите неща, които сме правили, е да дадем на новите шестмесечни версии имена с цели числа. Така се получава, че когато преминавате от Java 9 към Java 10 смятате, че сте на новата версия на Java. Но не е така. Java 10 не е следващата голяма версия на Java. Тя е малко издание. Последната голяма Java версия, която сме пускали е Java 9. Няма да има повече в скоро време.”

Източник: The Register

Тагове: , , , ,