19 април, 2024

Павлина Колевa e Quality Assurance Engineer във Fadata. Казва за себе си, че работният й режим се дели на 2 основни фази – фаза, в която тихо разработва автоматични тестове (свързана предимно с ядове на себе си) и фаза, в която съвсем нетихо верифицира бъгове/функционалности на ръка.

Разкажи ни повече за двете ти фази на работен режим?

Първата фаза обикновено е по-технична и изисква креативност. В някои случаи трябва да излъжеш софтуера, че работи човек с него и тестовете да са такива, че да наподобяват потребителското поведение – кликам тук, пиша нещо там и очаквам да се случи нещо си.

Втората фаза изисква повече дипломатичност и доза експериментално настроение, както и често напомняне, че хората са имали най-добри намерения, когато са го писали този код. Тук идеята е да разбереш защо изобщо сме направили това, дали работи правилно и дали то пасва на цялата картинка.

Писането на автоматични тестове е свързано, освен с разбиране на архитектурата на продукта, и с владеенето на програмен език, за разлика от ръчните валидации, които изискват познаване на архитектурата на продукта и познания от бизнеса, който той обслужва. Според мен двете неща са неразделно свързани и няма как да напишеш добра автоматизация, без да можеш да направиш ръчна валидация. И обратното, няма как да верифицираш, че всичко работи ежедневно, ако не автоматизираш.

Как започва работният ти ден?

Работният ми ден започва с чай и разговор в кухнята с колегите. Последно време нацелвам някакви теми за зодиите и се тревожа, че може някоя сутрин да заваря виден астролог да прави лайв презентация на хороскопите ни за деня.

А как би протекъл един твой идеален ден?

Един мой идеален ден би минал по следния начин:

1. Пия чай (не е задължително мента, глог, валериан).
2. Преглеждам резултатите от нощните изпълнения на  тестовете с надеждата всичко да е зелено.
3. Преглеждам пул рикуестите на колегите, които са ме добавили за ревюър и се надявам да дам +2 и да събмитнем.
4. Преглеждам дали няма нови ишута в спринта, които са Ready For Test и ако има ги верифицирам/делегирам.
5. Автоматизирам сценарии от предния спринт, които сме набелязали за приоритетни и качвам за ревю от колегите.
6. Със сигурност съм намерила време за обяд, прочела съм нещо интересно в нета, пила съм чай следобед с колегите.

С какви проекти се занимаваш?

В момента работя по основния продукт на фирмата, който е софтуер за застраховане. Изградихме с двама от девелъпърите фреймуърк за автоматични тестове и като цяло предимно се занимавам с автоматизирането на продукта ни.

Отскоро участвам и в  първата програма за подготовка на QA специалисти на Телерик Академията като QA трейнър.

Как изглежда бюрото ти?

Бюрото ми стои подредено само докато съм отпуска. Иначе е пълно с листчета с драсканици, 2-3 чаши, снимки с колегите и имам една специална лъжица. Често има и шоколад – винаги наченат.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научилa?

В момента ползвам предимно Java. Но съм фен на Python. Иначе съм ползвала C# и JavaScript, малко groovy по принуда. То с ученето на програмните езици няма някаква драма. Имат различия, но в основата си имат обща идея, ако знаеш един, лесно се преориентираш. Иначе някои съм ги изучавала в университета, някои съм си чела сама, някои с практика и ровене в гугъл.

Какво четеш за разпускане?

Аз обичам художествена литература и чета доста разнообразни неща. В последно време чета съвременни български автори – Мирослав Пенков и Милен Русков. Иначе винаги имам време за Тери Пратчет или някакво фентъзи, но обичам и класически автори. Общо взето приемам предложения!

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Имам си няколко любими специалисти в сферата, с които обсъждам като възникне нещо, за което нямам подготовка. Те са моите гурута, изключителни хора и професионалисти. Преди да ги питам нещо винаги чета из нета, за да имам предложение, което да обсъдим. Понякога разговарям с девелъпърите и те дават предложение, което не е безумно.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Нямам проблеми с това, сякаш.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Аз съм човек на изкуството като цяло. Иначе обичам да плувам и да ходя по планините.

Какви са твоита хобита?

Твърде много. Ходя на народно пеене от 8-годишна, танцувам народни танци и салса. Много обичам да крафтърствам – правя картички, разни дребни украси, обичам да рисувам.

Кои са любимите ти сайтове или книги на технологична тематика?

TED.com ми е любим.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Ходя на конференции и презентации, да. Готиното при тях е, че сверяваш часовника и се срещаш с хора от бранша. Има социален ефект.

Разкажи ни за забавна случка по време на работа?

То не е една, но да кажем, че топ странните неща, които сме правили на работа са: дамско подстригване с добър краен резултат, състезания с въртящи се столове, пренасяне на аквариум, барабар с рибите вътре, украсяване на фирмената елха с чорапи (бяха чисти). Един път отглеждахме царевица на терасата на офиса и даже си направихме пуканки от нея. Стандартните неща…

Къде си се представяш след 5 години?

Този въпрос хич не го харесвам. Надявам се дори да не мога да си представя къде ще съм след 5 години. Но нека се целим ниско – на плаж в Куба, пиейки Куба Либре.

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

Нямам идея, аз съм QA. Може би нещо на тема “QA – моят приятел” или как да приемаме обратна връзка? Ако няма такава книга ще седна да нахвърлям идеи…

Кой е твоят IT гуру?

Доста са. За всяко нещо различен човек.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Креативността – да измислиш как да надхитриш системата с автоматични тестове. Комуникацията – харесва ми, че трябва да общувам с всички и към всеки трябва да намеря подход, с който да не ме игнорира, да иска да ми помогне и да не ме мрази след като му споделя поредния бъг.

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

Когато ми дойде музата!

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той?

Имам най-потресаващо грозната котка на света. Казва се Хариет, но я наричам Ети/Шмети/Коткен. Една приятелка я нарича Свинети, понеже е склонна да хапне всичко, стига някой друг да се опитва да го яде. Имам и рибки, които забавляват котката, за свой ужас. Често спи върху аквариума.

Тагове: , , , ,