16 април, 2024

Нови изследвания показват, че един спорен експеримент за редактиране на гени, който да направи децата, резистентни към ХИВ, успя да подобри способността им да учат и да формират спомени по-бързо.

Мозъците на две генетично редактирани момичета, родени в Китай миналата година, може да са били променени по начин, който подобрява познанието и паметта, казват учените. Близнаците, наречени Лулу и Нана, са имали гени, модифицирани преди раждането от китайски научен екип, използвайки новия инструмент за редактиране CRISPR. Целта е момичетата да бъдат имунизирани срещу инфекция с ХИВ, вирусът, който причинява СПИН.

Сега, нови изследвания показват, че същата промяна, въведена в ДНК-то на момичетата, наречен CCR5, не само прави мишките по-умни, но и подобрява възстановяването на човешкия мозък след инсулт и може да бъде свързано с по-големи успехи в училище.

„Отговорът вероятно е да, това е повлияло на мозъка им“, казва Алкино Силва, невробиолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, чиято лаборатория открива основна нова роля за гена на CCR5 в паметта и способността на мозъка да формира нови връзки.

„Най-простото тълкуване е, че тези мутации вероятно ще окажат влияние върху когнитивната функция на близнаците“, казва Силва. Той казва, че точният ефект върху познанието на момичетата е невъзможно да се предвиди и “затова не трябва да се прави”.

Източник: Technology Review
Превод: Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , ,