19 април, 2024

От Google признаха, че са допуснали грешка, като не е разкрито, че един от продуктите на домашната аларма съдържа микрофон. Спецификациите на продукта Nest, които се предлагат от 2017 г., не сa добавени устройства за слушане. Но по-рано този месец фирмата обяви, че актуализацията на софтуера ще направи Nest Guard контролирана с глас.

В Twitter, засегнатите собственици на Nest бяха уведомени, че микрофонът „не е бил използван до този момент.“ Сензори, които могат да бъдат наблюдавани дистанционно от потребителя чрез клавиатура и сензор за движение, но въпреки че е обявена преди повече от година, думата „микрофон“ е добавена само към спецификацията на продукта. Промяната съвпадна с обявяването, че вече е съвместима с Google Assistant.

В отговор на критиките, Google заяви: „Микрофонът на устройството никога не е бил предназначен да бъде скрит и трябваше да е включен в техническите спецификации. Това беше грешка от наша страна.” Микрофонът никога не е бил включен и се активира само, когато потребителите специално позволяват тази опция. “Системите за сигурност често използват микрофони, за да осигурят функции, които разчитат на звуковото отчитане. Включихме микрофона в устройството, така че в бъдеще да предлагаме допълнителни възможности на нашите потребители, като например възможността за откриване на счупено стъкло“, защитиха се създателите на устройството.

Източник: BBC

Тагове: , , , , ,