23 април, 2024

Денят на Самуил Господинов започва трудно. Но кафето и закуската го зареждат да разработва интересните проекти, с които се е захванал.

Как започва работният ти ден?

Отварям си очите и гледам в една точка около 15 минути, докато зареди интерфейсът за двигателните функции. Закусвам, правя кафе, преглеждам имейлите и какви задачи има в списъка от миналия ден.

С какви проекти се занимаваш?

Занимавам се с всякакви интересни проекти. 🙂 Имам проекти, по които работя като full time през работното време, разработвам предимно комплексни системи на Angular, Vue и Node.js. През свободно време заедно с Пламена Раднева се занимаваме с разработването на open source UI kit “SQ-UI”. Според мен това е интересен проект, защото е нещо, което ще остане във времето, ще се ползва от колеги разработчици и си го правим ние. 🙂

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Бюрото ми е “пълен хаос”. Имам всякакви джунджурии и устройства, изсипани по неопределен начин, който се мени всеки ден. Освен работната станция на бюрото ми се помещават 1-2 лаптопа, 3-4 таблета, фотоапарат и всякакви други устройства за тестване на текущите проекти. Като талисман имам снимка на моята годеница.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Интереси, да: стрелба с лък, бадминтон, тенис на маса, но за жалост нямам много време за практика. Лятото след работа и през почивните дни основно се случват спортните дейности при мен.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Предимно ползвам javascript и typescript. PHP, .Net и т.н. ползвам до степента, необходима за сработване с backend програмистите. Относно framework-ове и библиотеки, ползвам каквото е необходимо спрямо изискванията и архитектурата на проекта. Основните концепции в програмирането научих в университета, оттам вече с времето съм ги прилагал спрямо текущия език на работа. Няма конкретно място, откъдето мога да кажа, че съм научил JS или друг език, защото един програмен език се учи с практика и четене. Източникът е без голямо значение, стига да е актуален и човек да има мотивация.

Каква литература четеш за разпускане?

Предимно чета научна фантастика и Айзък Азимов ми е любимият автор. Поредицата “Библиотека “Галактика” е сред любимите ми. Много ми е интересно да проследявам как през годините авторите са били повлияни от различни събития и филми.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Навсякъде, където има тишина и спокойствие :), както и в комуникационните канали като Stackoverflow, Slack, Discord, etc.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Справям се отлично, благодарение на Bose QuietComfort 35, както и наличието на конферентна зала. Не съм фен на “отворените пространства” като работна среда точно заради шума (3 екипа имат разговори по едно и също време) или стерилната обстановка, която се създава като атмосфера (случайно някой да не каже нещо).

Какви са ти хобитата след работа?

През хубавите слънчеви дни – радиоуправляеми модели (дрони/яхти), реставриране на стара техника, майсторене и запояване на каквото дойде :D, фотография. През дните, в които не мога да излизам навън, гледам аниме, чета манга и работя по open source проекта.

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?

О, да. Отидох на интервю с представата, че всъщност знам доста неща. 😀 Съответно се оказа, че имам много да чета, за да си изравня представите с реалността. Взеха ме на работа, не толкова заради знанията ми, а заради упоритостта, и решавайки входната задача за 1 вечер. На първия работен ден, влизам в малкия офис плахо, запознах се с колегите си, оказаха се добри хора, и ми дадоха куп неща да чета. На този ден прочетох повече техническа литература, отколкото за 1 година в университета.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Посещавам доста събития, дори на някои водя лекции. Събитията, според мен,  предоставят нова информация за технологии, с които нямаме време да си играем, нови контакти и нови възможности.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа?

Забавните и интересни случки при мен са плод на много инженерна мисъл, примесена с известна доза глупост. Веднъж донесох M4A1 airsoft пушка и решихме да закачим мишена на един дрон. Голяма грешка, резултатът след 30 мин стрелба по летящата мишена в офиса беше 3200 топчета на земята, ново абстрактно изкуство по гипсокартона на стените в офиса и нагънати щори.

Къде си се представяш след 5 години?

На някой остров в перманентна отпуска. Това ми е целта за следващата петилетка.

Кога кодиш – през деня или през нощта?

Когато имам муза. Според codestats.net най-много ми се отдава писането на код от 9 сутринта до 12 на обяд, от 3 до 5 следобед и от 9 до 1 вечерта.

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той?

На балкона имаме домашен паяк, кръстил съм го Пешо. От време на време му почистваме паяжините и го оставяме да сътвори нови.

Тагове: , , , , , , ,