18 април, 2024

GPS използва 10 бита да пази седмицата. Nav джаджите ще те прецакат, ако не могат да се ъпдейтнат. По-старите satnavs и други устройства няма да работят с глобалните системи за позициониране след 6 април, освен ако не са подходящо обновени при преобръщането на епохата.

GPS сигналите от сателити включват часа и датата, необходими за изчисляване на местоположението му, което съхранява номера на седмицата, използвайки десет бита. Това означава, че номерът на седмицата може да има 1024 целочислени стойности, считани от 0 до 1023 в този случай. На всеки 1024 седмици, или приблизително на всеки 20 години, броячът се преобръща от 1023 на 0.

Първата събота през април ще отбележи края на 1024-та седмица, след което броячът ще се прехвърли от 1023 на 0. Последният път седмицата, когато седмицата се преобърна, беше през 1999 г., почти две десетилетия след първата епоха през януари 1980 година.

Можете да видите на къде вървят нещата. Ако устройствата, които се използват днес, не са проектирани, за да се справят с това последно преобръщане, те ще се върнат към по-ранна година след тази 1024-та седмица през април, което ще доведе изчисляването на позицията до потенциален неуспех. Данните за системата и навигацията, дори могат да бъдат повредени.

GPS.gov също така отбелязва, че новите CNAV и MNAV формати за съобщения ще използват 13-битов седмичен номер за разрешаване на това главоболие, чак докато планетата стане необитаема чрез изменението на климата или всички ние изчезнем.

За устройства, неподготвени за препълване на брояча, ще е необходимо надграждане на фърмуера, за да се запазят нещата, които работят правилно. GPS.gov препоръчва на тези, които не са сигурни в готовността им, особено за предприятията, да се консултират с производителя на оборудването, за да се уверят, че разполагат с необходимите актуализации.

Източник: The Register

Тагове: , , , , , ,