19 април, 2024

Повече от 10 години Google  работи над популярната операционна система Android, поддържаща различни устройства по целия свят. Не е тайна, обаче, че напоследък операционната система не успява да удовлетвори нуждите на много разработчици, които са ограничени заради редица причини и не могат да реализират желаните от тях фийчъри.

Преди години стана ясно и че компанията гигант работи над нова операционна система Fuchsia. В началото на този месец бяха потвърдени и спекулациите, че бъдещата операционна система ще се присъедини към редиците на Chrome OS (и Android) в съпорта на Android приложения. Сайтът 9to5Google уверено казва, че Fuchsia със сигурност ще може да работи с Android приложения чрез Android Runtime, благодарение на нова промяна, наскоро открита в open-source проекта на Android.

В новата промяна, публикувана в Gerrit source-code мениджмънта на Android, Google обясни за какво е предназначено хранилището „device / google / fuchsia“. Включеният в него файл README го определя много ясно!

### Fuchsia Device Targets

These targets are used to build ART for Fuchsia. 
They differ from usual Android devices as they do not target specific hardware. 
They will produce a fuchsia package (.far file).

Supported architectures:

* arm64
* x86_64

Накратко – Fuchsia ще използва специално разработена версия на Android Runtime („ART“), за да изпълнява Android приложения. Тази версия на ART ще може да се инсталира на всяко устройство Fuchsia, използвайки .far файл, еквивалент на Fuchsia на APK на Android.

Как точно Fuchsia ще използва Android Runtime от там все още е неясно. Остава и въпросът дали Android Runtime може да заработи и да отговори на обществените очаквания, че ще замени системните команди на Linux с еквиваленти от Fuchsia Zircon, както и дали ART ще работи в Linux виртуалната машина, използвайки Machina (системата за виртуална машина на Fuchsia).

Независимо от това, вече е напълно ясно, че Fuchsia устройствата са предназначени да работят с Android приложения. Това не би трябвало да изненада никого, тъй като Android е най-популярната операционна система в света и предлагането на подкрепа за огромното богатство на Android приложения в Play Store ще направи прехода от Android към Fuchsia по-лесен за потребителите.

От екипа на 9to5Google отбелязаха, че появането на Fuchsia устройства не е невъзможно, а официалното обявяване на релийза й от Google може би ще се случи през 2019г.

Тагове: , , ,