24 април, 2024

Йовита Кажемекаитите е Java дивелъпърка от Литва, която живее в България. Преди е работила по телекомуникационни проекти и сега работи в сферата на търговията. През последните години тя работи на Java, но има опит на C#, C++, Python, Typescript и още.

Тя е запалена по пътуванията и социалните дейности, които работят за положителни промени в живота на всеки. В момента работи в България в софтуерната компания Novarto. Йовита сподели своя опит относно технологичната среда за жените.

Ще ни обясниш ли за технологичната среда, в която работиш?

Технологичната среда е повече от страхотна, независимо от държавата, в която се намирам. Офисите са проектирани така, че всеки да се чувства като у дома си. Работните места имат свободни зони с игри и зони за релаксация с удобни дивани. Във всяка стая можете да помиришете хубаво кафе, аз съм пристрастена. Няма кафе – няма работа. Различно от предишната ми работа в Литва, където имахме възможност за домашен офис и от време на време от вълнуващи тиймбилдинг събития, където можете да видите различна страна на колегите. Говорейки за колеги, те станаха моето семейство тук. Те са защитни, щедри, винаги носят сладкиши за споделяне, организират пътувания и най-хубавото е, че аз не съм единствената жена, която разработвам тук! В Литва бях единствената жена, която работи в компанията и комуникацията между колегите беше лоша. Ние хората от северните страни не сме огромни почитатели на социализирането.

Какви са различията около женската среда тук в България и женската среда в Европа?

Това, което съм могла да видя е, че в България технологичният свят е по-отворен и вече използва активно жени в областта на технологиите, които се сравняват с други европейски страни. Тук жените вече се чувстват по-удобно, докато обмислят развитието на кариерата си в технологиите, със сигурност имат повече кураж от литовците. Личният ми опит се състои от Литва и България, но съм срещала прекрасни жени от други части на Европа. От техните истории си създавам образ, че жените в технологиите са редки и се наричат ​​”еднорози”. Сладко е да се наричаме с това прекрасно творение на фантазията, но да се изправим пред истината, жените доминираха в технологиите до 70-те, така че със сигурност не можем да бъдем наричани еднорози, само че може би са временно включени в Червения списък на IUCN. Но това не отговаря напълно за България. Според данни на Евростат 33% от студентите са по ИКТ и 27% от тях са жени, което поставя България в една от най-високите европейски статистики. Тук в България има повече жени в технологични организации, като Coding Girls, Rails Girls, Women Who Code, Woman TechMakers, BCWT и кой знае колко още не съм чувала. Бях изненадана не само от броя на организациите, но и от отличната работа. Работейки няколко или дори повече години, те вече са забелязани и извън рамките на България. Организираните дейности включват големи световни компании, които помагат за организирането на семинари, подпомагани от техните разработчици, разговори, които включват най-новите технологии, срещи и много други. Концентрацията e върху качеството тук. Също така съм много горда от българските мъже, които подкрепят и насърчават, те са чудесен пример за други европейци. Целият процес на овластяване на жените в технологиите е най-лесен, когато и двете страни са ангажирани и осъзнати.

Съгласна ли си, че всяка жена предприемач може да изразява себе си? Можете ли да опишеш какви са проблемите в днешно време? Включено ли е кариерното развитие?

Смятам, че всеки може да изрази себе си, но за някои хора може да е по-трудно, в зависимост от личността и идеите. Говорейки за жените предприемачи, мисля, че имат още по-голям шанс да успеят с бизнеса си. Това, което искам да кажа, е, че жените прекарват много време в грижата за много ежедневни дейности. Благодарение на това имаме идеи за възможни подобрения, които ни позволяват да излезем с успешни идеи. Също така сме като майка лъв, не се отказваме от бебето си, в този случай е бизнес. Така че ние сме отдадени и готови да рискуваме. И да говорим за днешни проблеми, които все още могат да се сблъскат, докато се опитваме да бъдем жена предприемач, е, че за същите лични качества жените и мъжете се третират по различен начин. В тази тема са направени много проучвания. Когато хората си представят човек, който е общителен, те мислят, че той е социален и компетентен, когато е твърд, че показва, че той е силен. Говорейки за жената, която е общителна, хората мислят, че тя е некомпетентна, когато е твърда, изглежда агресивна. Но в крайна сметка, независимо от това дали сте успели или не, вярвам, че опитът, натрупан през този процес, е безценен и със сигурност може да бъде наречен кариерно развитие.

Как мотивираш младите момичета в технологиите? Имаш ли някакви специфични методи?

Всяко насърчение към момичетата в областта на технологиите има значение. Тя може да бъде най-обикновената хубава дума, подкрепа, докато се сблъсква с препятствия, или поздравления за дори малки постижения. Лично аз започнах да се насърчавам сама и да вярвам, че мога да бъда част от технологичния свят. Когато получих правилното отношение към мен, започнах да го споделям с моите приятелки в университета. Когато имах опит в кодирането, започнах да го споделям. След това се включих в организацията на „Women Go Tech“, за да получа повече знания за света на технологиите, че от моя гледна точка изглеждаше страшно. И технологичният свят изглежда страшен за повечето жени. Първата работа е трудна стъпка, защото имаме това постоянно чувство, че не сме достатъчно добри. Така че всъщност това, което правя, е да споделя моята история, моите знания, опитвайки се да помогна на момичетата да повярват в себе си, защото най-голямата пречка е нашият собствен страх. Също така тук в България участвам в дейностите на Coding Girls Sofia. Организираме кодиращи семинари, технически разговори, безплатни срещи.

Какво е мнението ти за българския мъжки дивелъпър?

Българските дивелъпъри са най-добрите. Те са внимателни, интелигентни, подкрепящи и имат голямо чувство за хумор. В Литва разработчиците също се шегуват, но много често техните шеги стават обидни. Също така, тук разработчиците се грижат за тяхното хранене и физическо състояние, докато са сто процента пристрастени към сладкиши. Като жена имам много по-малко разбиране за калориите и диетата, отколкото мъжете дивелъпъри.

Кой е твоят тех гуру?

Това е един от най-трудните ми въпроси за целия ми живот. Не мога да отбележа един човек, който ме вдъхновява най-много, който е моят модел за подражание или учител. Аз съм вдъхновена от различни хора, които правят или вече са направили промени в света на технологиите. Много съм впечатлена от Грейс Хупър, която направи огромна стъпка напред в технологиите, когато изобретява първия компилатор. Тя беше човекът, който прави тези дни момичетата да вярват, че могат да бъдат част от технологичния свят и да създадат нещо голямо. Аз съм мечтател, заради което Илън Мъск със сигурност е човекът, който трябва да бъде посочен. Той е човекът с най-лудите мечти и с огромна смелост, за да сбъдне мечтите си. Мечтите и желанията водят технологичния свят да се подобрява всеки ден. Алън Тюринг – човек, който разби Enigma със своя екип и спаси живота на много хора. Те направиха това, което се смяташе за невъзможно, и с този пример съм сигурна, че искам да бъда част от технологичния свят, който всеки ден изненадва човечеството.

Как виждаш бъдещето на момичетата в технологиите? Какво би станало, ако промяната зависи от твоите действия?

Сигурна съм, че бъдещето на технологиите ще включва повече момичета и ще бъде разнообразно, пълно с вдъхновяващи личности и ще имаме повече Грейси Хупърки и Ада Лъвлейски. Хората все повече осъзнават, че са равни и са равни при същите условия, че една жена няма да има нужда да бъде по-добре третирана от мъжа. Положително съм за бъдещето на момичетата в областта на технологиите, защото вече са предприети действия. По целия свят се създават много жени в организации за развитието на технологиите, жените споделят своите собствени истории и останалите могат да се поучат от техните грешки и успехи, да бъдат вдъхновени от тях, от начините, по които преодоляват пречките. Това е начинът, по който света на технологиите изглежда все по-малко страшен. Мисля, че всяко насърчение има стойност и е достатъчно всеки от нас да сподели някакво добро настроение, което е необходимо, и ще имаме големи женски ролеви модели по целия свят. Споделянето е загриженост.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,