18 април, 2024

Китайският технологичен гигант Huawei дълго време беше национален фаворит в Чехия, тъй като компанията имаше договор за изпълнение на комуникационните нужди на президента на Чехия Милош Земан и неговия персонал. Президентският договор е най-видимият символ за това колко дълбоко компанията се е утвърдила в Чешката република, отдавна възприемана от Китай като трамплин за налагане на интересите им в Европейския съюз.

През декември, обаче, агенцията за киберсигурност на чешкото правителство издаде предупреждение, че Huawei представлява потенциална заплаха за националната сигурност. Служителите на компанията бяха шокирани от новината, както и самият г-н Земан, известен с близостта си с Китай. Той обвини собствените си разузнавателни служби, включително агенцията за киберсигурност, известна като Нукиб, за „мръсни трикове“.

Над всичко стои въпросът кои компании ще отговарят за изграждането на инфраструктурата на петото поколение безжична технология, известна като 5G. Американските власти смятат, че технологията е въпрос на национална сигурност и подхождат агресивно, за да ограничат ролята на китайските компании, особено на Huawei.

Една от причините, поради които Huawei е санкционирана, е националният закон за разузнаването в Китай, приет през 2017 г., който изисква от китайските компании да подкрепят, оказват помощ и да си сътрудничат в националната разузнавателна дейност на авторитарната нация, където и да местоработата им. От своя страна, технологичната компания реши да отвърне на удара – миналата седмица компанията заплаши със съдебен процес срещу киберпрестъпността, както и с налагане на икономическа репресивна мярка.

Източник: NYTimes

Тагове: , , , , , , , ,