26 април, 2024

България е сред четирите държави в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси в различните технологии. Това показват данните от тазгодишната класация на компанията за разработка на софтуер DataArt, базирани на статистиките от геймифицираната платформа Skillotron, чрез която софтуерни специалисти от различни части на света могат да тестват своите умения и знания.

В статистиките са включени над 15 000 участника от общо 74 държави. Най-добри резултати по отношение на критерия „разнообразие от познания и интерес към различни програмни технологии“ демонстрират частниците от Украйна, следвани от Полша, Русия, България, Аржентина и Армения.

Най-популярният програмен език сред българските участници е JavaScript (17,91% от българските потребители в Skillotron са решили тестове, свързани с него), следван от .NET (17,47%) и Java (9,43%). Технологии като PHP, C++ и Python също са използвани от програмистите у нас по време на тестовете, но по отношение на тях те показват по-слаб интерес и по-малко познания, сочат данните на DataArt.

В базата данни на Skillotron са налице над 2600 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници. Въпросите са разделени в 21 категории и множество подкатегории и са свързани, както с програмни езици, така и с Project management и гийк тематика. Българските участници за втора поредна година демонстрират много добри резултати, като се изкачват с позиция напред в сравнение с миналогодишното издание на класацията, когато България заема пето място по отношение на разнообразие от познания в различни програмни езици и технологии.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,