20 април, 2024

Президентът Тръмп е подписал заповед, целяща да ускори развитието и регулирането на изкуствения интелект (ИИ), технология, която много експерти вярват, че ще преобрази бъдещето във всички насоки: от продуктите за крайния потребител през здравеопазването и военното дело. Това става ясно от материал, публикуван в The New York Тimes.

Заповедта на Президента на САЩ идва след като експерти в областта на изкуствения интелект от всички индустрии, академичните среди и правителството оказаха продължителен натиск върху администрацията на Тръмп да постави като приоритет развитието на иновативната технология.

Миналата пролет, разтревожен, че Съединените щати изостават от темпото на Китай и водещи държави, секретарят по отбрана Джим Матис изпрати меморандум до Белия дом, в който моли Президента Тръмп да създаде национална стратегия за изкуствения интелект.

Сега, след като вече стъпката е предприета и е подписана заповедта за “Американска инициатива за изкуствен интелект” (“American A.I. Initiative”) не липсват критики, че всъщност стъпката не е толкова решителна и няма да даде необходимия резултат.

Заповедта цели по-качествено образование на работещите в областта на изкуствения интелект, подобряване на достъпа до облачни услуги и данни, които са необходими за разработката на системи с изкуствен интелект, и насърчаване на съвместната работа с чужди партньори. Но в същото време в документа, подписан от Тръмп не заделя средства за проучвания и разработка на изкуствен интелект, и администрацията споделя много малко детайли относно реалния ефект от политическия ход.

Източник: Doug Mills/The New York Times

Тагове: , , , , , , ,