20 април, 2024

Polkadot е една от най-новите технологични общности в София, която ще направи връзката между блокчейн дивелъпърите, които се интересуват от специализирания протокол.

Колко всъщност е популярен протоколът Polkadot?
Polkadot всъщност е доста млад проект, от близо 15 месеца, затова не можем да твърдим, че е изключително популярен, поне не и на широката публика. Все пак в специализираните среди Polkadot е уважаван проект. Една от причините са опитните разработчици и визионери, като Гавин Ууд (съосновател на Ethereum), които са основоположници на проекта. Друга не толкова маловажна причина е амбицията на проекта да реши някои от най-наболелите проблеми в блокчейн технологията, а именно как да се увеличи броя на транзакции в мрежата (scalability), както и възможността за връзка между вече съществуващите блокчейн мрежи (interoperability). И не на последно място можем да изтъкнем факта, че проектът оперира под шапката на Web3 фондацията, чиято цел и визия е да децентрализира Интернет, правейки го място, където потребителите имат пълен контрол върху своите данни и идентичност.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?
Към момента Polkadot общността в България е доста малка, в групата са около 30-тина души, но това е нормално предвид факта, че проектът все още е във фаза на разработка. Нашата цел е да запознаем общността от блокчейн разработчици с тази технология и заедно да анализираме нейните предимства и недостатъци. Идеята се заражда след среща на Милен Радков от Hack с Гавин Ууд и екипа на Polkadot на миналогодишното издание на Web3Summit в Берлин. Към момента групата е съставена предимно от активни блокчейн разработчици на ръководни позиции, които търсят решения на наболели блокчейн проблеми и които виждат, че Polkadot е на път да ни представи решения на някои от тях.

От компании или фрийлансъри се състои групата?
Групата е съставена от ентусиасти блокчейн разработчици, които се самоорганизират. Някои от тях за основатели на успешни проекти, като Иво Георгиев (децентрализиран платформа/протокол за дигитална реклама), екипът първата българска децентрализирана борса за обмяна на криптовалути, както и други разработчици на свободна практика.

Какво е съотношението мъже:жени?
По-голямата част от групата е съставена от мъже, нормално съотношение за блокчейн сферата. 🙂

Колко често се събирате? Къде?
Polkadot срещата е един път в месеца. Като до момента сме имали 2 такива събития. Срещите се организират в предварително обявен, в meetup групата ни, co-working space.

В технологичен план развиват ли се подобните технологии в България?
Блокчейн е дискутирана и развиваща се технология в България. Можем да се похвалим с няколко световно известни проекта, които са се зародили на наша територия. Отделно можем да се гордеем и с добре подготвени разработчици, които разработват и изпълняват проекти за цял свят. Има и нарастващ брой обучения на млади кадри. Нещото, което липсва е регулаторна рамка, която да даде възможност за привличане на чуждестранни инвеститори и проекти. В това отношение можем да почерпим опит от страни като Швейцария, Естония и Малта.

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой я финансира? Има ли членски внос?
Групата е организирана и поддържана от екипа на Hack.bg на доброволни начела. От скоро, във финансирането на събитията за Polkadot участва и Web3 фондацията, която отпуска средства, покриващи материалните разходи по събитието. От самото си зараждане събитието е безплатно и няма членски внос. Нашата цел и награда е развитието на блокчейн общността в България и позиционирането на страната ни като световен лидер в тази технология.

Как желаещите могат да се включат в групата ви?
Желаещите да се включат могат да намерят информация за дата, час, както и тема на следващото събитие на meetup страницата.  

Тагове: , , , , , , , ,