27 февруари, 2024

 

Как да мигрираме към .NET Core?

 

Росица Факалиева е директор „Софтуерно инженерство“ и ръководи няколко екипа в Progress. Има 12 години опит в IT индустрията. Екипите ѝ се занимават главно с .NET технологии и разработват компоненти за Windows Presentation Foundation (WPF), Universal Windows Platform (UWP), Xamarin. Росица представи на ReConnect() как да мигрираме съществуващ .NET проект към .NET Core.

Защо с .NET? Какво е по-специален за разлика от другите технологии?
Заради Microsoft. Дотнет е нещо, с което се занимавам, откакто се помня и няма много алтернативи. Може би алтернатива е Javascript, но си остана просто език, през който съм минала. Друга причина да ме привлича повече .NET е, защото имаме възможността да работим тясно с Microsoft.

Защо трябва да мигрираме?
Трябва да мигрираме, за да бъдем в крак с новото. Да си постелим да получаваме всички нови фийчъри, които Microsoft ни предоставя. И да ни е по-лесно да пишем приложения за в бъдеще.

Добре. Защо не трябва да мигрираме? Как трябва да ме убедиш да мигрирам?
Не трябва да мигрираш, ако нямаш нужда или желание да развиваш своето приложение. Ако си приключил с девелъпмънта, тогава може да не мигрираш.   

С какви програмни езици се занимаваш по-точно или само с технологиите?
Не толкова с програмни езици, по-скоро се занимавам с различни Microsoft технологии.  Не се занимавам толкова директно с  програмиране, колкото с цялото разработване на Телерик продуктите от начало до край –  заедно с екипа на ДевТулс се занимаваме с планирането им, архитектурата им, решаването на проблеми и всичко нужно да стигнат до клиента.               

Как се прави миграцията? Какво представи на ReConnect?
Всеки дивелъпър трябва да знае как да мигрира своето десктоп приложение. Пускаме си Portability Analyzer Tool. Показва ти колко време би ти отнело да мигрираш, проверяваш third party dll-ки. Добре е да потърсиш тяхна .NET Core алтернатива, както ние от Progress предоставяме . NET Core алтернатива на Telerik компонентите за WPF и WinForms. След това проверяваш ресурсите ти какви са, ако са картинки, много внимателно им променяш build action-a на embedded resource.

Използваш си съществуващите файлове, като ги добавиш в чисто нов .NET Core app. Много важно да е като Add as link. И ако ти липсват в много редки случаи API-та, които не са част от .NET Core 3, но все пак ги използваш, извикваш ги в Windows Compatibility Pack. За да работи всичко гладко, проверете дали има интернет.

Няма офлайн миграция, така ли?
Явно, не . 🙂

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,