23 май, 2024

Международната консултантска компания DataArt, сподели с нас прогнозния си доклад за 2019 г., свързан с технологичните тенденции в сферата на “Интернет на нещата“, като посочва кои са факторите, които най-силно ще повлияят на тези промени.

Според прогнозите, „умните устройства“ ще навлизат все повече в ежедневието ни, а дългоочакваното въвеждане на 5G обещава да промени драстично света на IoT. От промяна на начина, по който ще бъдат управлявани градовете, до трансформирането на цели индустрии, 2019 ще бъде годината, в която „интернет на нещата“ ще доминира повече от всякога.

През следващата година IoT ще има все по-голяма роля не само за крайните потребители, но и ще навлиза в редица бизнес сектори, смятат експертите от DataArt. В тази връзка се очаква да станем свидетели на следните тенденции:

По-голяма независимост от облака
През 2019-та година IoT пазарът ще се променя, тъй като устройствата ще увеличават своята производителност, постигайки изключително бърза обработка на данни и съвместимост с AI. Това ще намали обема на пренос на данни и зависимостта от облака и ще осигури по-голяма гъвкавост за бизнеса. Edge технологиите ще навлизат значително в индустрии, за които бързината е ключов фактор и които изискват сложен анализ на данните в реално време, например – производствения сектор, обществената сигурност и охрана.

Подобрена сигурност
Според прогнозите, ключова стъпка към трансформацията на IoT индустрията ще бъде повишената конкуренция и борбата за разработване на най-интелигентните и най-сигурните решения. Експертите ще се съсредоточат върху справянето с основните проблеми и уязвимости в областта на сигурността, които досега не са намирали устойчиво решение.

Големите играчи ще доминират
Ще станем свидетели на засилена конкуренция от водещи компании като AWS, Microsoft и Google. Тези големи играчи ще придобият солидна част от пазара и ще продължат да ръководят тенденциите в индустрията. Макар че ще са в сериозна битка за пазарен дял, през следващата година се очаква малките играчи да се фокусират върху нишови пазари в сферата на интернет на нещата, за да оцелеят.

„Умните“ устройства ще намират място във все повече индустрии
Според прогнозите на DataArt, през следващата година ще има сериозно навлизане на интелигентните устройства в широк кръг от области и IoT ще оказва силно влияние на сектори като автомобилостроенето, транспорта, здравеопазването, туризма и производствените решения.

Автомобилният сектор ще бъде силно повлиян от IoT
Автомобилната индустрия ще продължи активно да прилага технологиите, базирани на интернет на нещата, което ще позволи на превозните средства безпроблемно да събират данни и да комуникират с интелигентни градски услуги и дори с други превозни средства. В резултат на това, автомобилната индустрия ще се насочи към бизнес модели, базирани на данни. Производителите на оригинално оборудване (OEM) ще инвестират значителни суми в иновативни решения, които да анализират и обработват тези данни.

5G ще стимулира развитието на IoT
Една от най-очакваните технологии в индустрията, мрежата 5G, ще даде огромен тласък на IoT, допринасяйки за по-взаимосвързан свят, което ще стимулира по-нататъшното развитие на сектора. Ще бъде възможно управлението и анализите на данни да се случват почти в реално време на места, където скоростта на трафика е от решаващо значение. Това, от своя страна, ще доведе до повишаване на приходите и производителността.

Прогнозният доклад на DataArt се изготвя в края на всяка година и цели да очертае технологичните тенденции, свързани с различни сфери, базирайки се на опита на компанията и задълбочените познания на нейните експерти в сектори като IoT, туризма, търговията, телекомуникациите, финансовата индустрия, здравеопазването, медиите, хазарт и гейминг и др.

Тагове: , , , , , , , , ,