22 април, 2024

Мартин Маламов от DHL Competence Center сподели деня си пред DevStyleR. Той обича да чете, спортува често и отговори на въпросите ни с доза чувство за хумор. Позицията на Мартин в компанията е Team Lead of interfaces and operations development team, а проектите, по които работи, са разнообразни и интересни.

Как започва работният ти ден?

Кофти. Ставам рано, кой каквото ще да казва 6:30 е гадно рано, не мисля, че някога ще свикна с будността в този ранен час. Псувам лекичко наум, оправям поразиите на котките ми и себе си, и излизам набързо. Следва сутрешната тренировка по бокс, където сме се събрали една немалка част от екипа, което донякъде прави поносима тази не толкова приятна дейност по това време. След това отивам директно в офиса.

С какви проекти се занимаваш?

В момента участвам в изграждането на новата логистична система, която ще се използва от DHL Freight. Интересно е, защото е сложно. Моята част от този голям проект е свързана с планиране на доставките, оптимизиране на маршрутите и свързване на транспортните терминали, за да се намалят разходите за достака… такива работи. Също и интерфейсването с останалите многобройни системи от инфрастукурата на DHL. В личен план си разработвам едно порталче, където да си траквам разни неща от живота, спомага за лайф мениджмънт. Чудесно е и за упражняване на Vaadin, симпатичен framework, с който се сблъсках в предишната ми работа.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Леко неподредено – с много листа, стики ноутс навсякъде, тъй като понякога забравям. Имах  специална чаша за вода, но се счупи. После си имах шише, но и то се счупи. Сега си имам ново такова, ако и то се счупи пак ще измисля нещо. Кафе пия късо (то ми е за кофеина) в стандартна малка стъклена чашка, а не в мъг. Талисманчета също имам – няколко дребни моделчета на автомобили, отразяват радостта ми по тази сладка кола.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Фен съм на Java и работата ми основно е свързано с нея. Ако правя GUI неща гледам пак да са през фреймуърк базиран на нея, защото скриптовите езици малко ме побъркват с хаотичността си. Не ставам за фронт ендър, ама изобщо. Разбира се, човек никога не може да избяга от някое и друго скриптче тук-там, ама се справям. Без SQL не може, той си те съпътства навсякъде в живота. А къде съм ги научил – в началото от академии и университети (за SoftUni говоря, започнах там със старта на първия им курс), но най-много съм научил в процеса на работа. Когато трябва да се свърши нещо, нямаш много избор, освен да го научиш, а това според мен е прекрасно.

Какво четеш за разпускане? Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

В момента завършвам книгата с 3600 страници със сборните творби на Шекспир, която по план трябваше да прочета в годината на 400-годишния юбилей от раждането му, но съм малко назад с плана. Паралелно чета едно също така обемно романче “Сън в алени покои”, архивите на Ингмар Бергман и скорошното издание на приказките на Братя Грим, всички са за различни настроения. Видимо липсват книги, свързани с програмиране. 🙂

Какви са ти хобитата след работа?

Семеен съм и прекарвам основно вечерите със съпругата си. Иначе – книги, музика, филми, в този ред. Чат-пат полянки, сбирки с хора.

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?

Помня го, разбира се. Не разбирам хората, които могат да си спомнят с радост първия ден. Да, има си приятно вълнение, но няма как да се сравни с притеснението, което те е обзело, новата среда, опитите да се ориентираш в нея. Ужас, има хора, които ги надъхват тези неща, но не съм от тях определено.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

С мислене, обсъждане, ровичкане в нета. Винаги започвам с мисленето, прекрасно е да си измислиш сам решението. Иначе за по-обемни проблеми, когато трябва да се планира как да се случи нещо генерално, най-добър е брейнстормингът.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Посещавам понякога, малко съм раздвоен относно важността им. Отвъд нетуъркинг частта, която никога не ме е влечала и винаги съм я намирал надценена. Смятам, че технологиите за споделяне се развиха доста и вече важна информация, може да се намери много по-фокусирано и отсято в нета. Не, че не е кеф да седиш два дни и да ти пълнят главата с яка информация, но малко му минава времето на това, като на университетите. Да получаваш информация наготово, вместо да я търсиш активно, си е мързел, който може да е приятен, има си и плюсове и минуси, разбира се.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Основно със слушане на музика, докато работя. За щастие музиката, която по принцип харесвам, е перфектна за това – бавна, с минимални вариации, често доста шумна, чудесна за концентрация. Когато все пак ме напусне (концентрацията, музиката рядко) – винаги имам едно-две отворени табчета със статийки за нещо интересно по програмиране или за нещо друго. Кафе пауза, разговорче на терасата или бърз Mortal Kombat 10, също помагат да ти се поосвежи главата приятно.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Уви нямам твърде много интерес към спорта, харесва ми да гледам тенис, баскетбол или волейбол, но самото спортуване не ми е страст изобщо. Ежедневните тренировки по бокс, за които споменах, са преди всичко водени от разум и дисциплина. Щеше ми се да нямах нужда от тях и здравето, и добрата форма да растяха по дърветата, но нейсе.

Тагове: , , , ,