19 април, 2024

България участва за шеста година в най-голямото в света технологично състезание на НАСА за разработване на проекти с отворен код, които са в полза на живота на Земята и Космоса. Състезанието се проведе на 20-21 Октомври едновременно в над 200 града по целия свят от всички континенти, а участието на екипите от България – София, Пловдив, Русе и Бургас, допринесоха с разработването на близо 40 решения.

 

Състезанието бе подкрепено от над 30 организации партньори – ДНК, СофтУни, eSkills for Future, SpaceChallenges, Булсатком, Delta3, Посолството на САЩ в София, Джуниър Ачийвмънт България, ТУЕС, CodingGirls, Русе град на свободния дух, GlobalTech Summit и много други, както и организации спонсори, сред които Uber, TelebidPro, ICN.bg, VMware, BBOM, MarSoft и много други. Най-голямата награда, която беше връчена във всеки град на най-добрата разработка бе златна купа „Земя и Космос“ в чест на Боян Петров. Благодарим за възможността!

В състезанието се включиха над 70 участници и гости, като близо 50 бяха състезателите, 17 бяха разработените проекти, от които 12 се представиха пред локалното жури с демонстрация на иновативните проекти. Специален гост на състезанието беше д-р Дейвид Грийн, който е начело
на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост в централата на НАСА, Вашингтон,
САЩ. Състезанието се проведе в Технически университет – София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт. Победителите на локалното състезание определeни от журито са проектите DisasterMeOut, DPK-Moongroupé и FireWall.

София участва за шеста година. В състезанието се включиха над 70 участници и гости, като близо 50 бяха състезателите, 17 бяха разработените проекти, от които 12 се представиха пред локалното жури с демонстрация на иновативните проекти. Специален гост на състезанието беше д-р Дейвид Грийн, който е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост в централата на НАСА, Вашингтон, САЩ. Състезанието се проведе в Технически университет – София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт.

Победителите на локалното състезание определeни от журито са проектите DisasterMeOut, DPK-Moongroupé и FireWall.

DisasterMeOut е Android приложение, в което потребителят отговаря на сериозни въпроси, свързани с личните данни на потребителя и най-ценните неща в живота на потребителя (лекарства, членове на семейството, домашни любимци и др.). В момент на бедствие, потребителят получава уведомление и получава поредица от стъпки, по които да ,поръчана за
неговите нужди.

DPK-Moongroupé е проект, който се състои в планирането на мисия до Луната. Целта на екипа е
е успешно да се приземи спускаем модул и луноход на лунната повърхност. Мястото, което е избрано, е Московсо море, намиращо се от далечната част на Луната. В представата на екипа е
изпълнението на мисията, луноходът и спускаемият модул да работят и да се придвижват заедно.
FireWall е експертна система за прогнозиране на пожари в целия свят въз основа на данни за времето. Проектът се задвижва от алгоритми за машинно обучение и удобен за ползване интерфейс, така че хората да могат да се възползват от всички данни, които има за тези бедствия.

На глобалните финали продължават проектите DPK-Moongroupé и DisasterMeOut.

Тагове: , , , ,