20 април, 2024

Спортът е много важен фактор за пълноценния живот на всеки един от нас. Затова ви представяме председателя на Спортен клуб „Бегач“ Еленко Еленков.

Какво всъщност представлява Спортен клуб “Бегач”? Спортуват ли хората в България?

Спортен клуб „Бегач“ е сдружение в обществена полза. Ние сме неправителствена организация, която е регистрирана в Министерство на правосъдието. Извършваме дейност с основната цел да развиваме аеробните спортове. Това са бягане, плуване, колоездене и outdoors sports. Клубът е създаден 2012г. Тази година правим 6 години. Имаме 125 члена, които плащат членски внос и участват. Всяка година правим общи събрания, не сме частна фирма, която може да си позволи да прави бизнес. И целта ни е да развиваме професионално организирани аматьорски състезания.

Аз самият не съм професионален спортист или бегач, но пък много спортувам. Искаме да се въвлечем повече хора, които се занимават на аматьорско ниво със спорт в аеробните спортове. Това са най-достъпните спортове и в България сме много назад статистически много назад. По данни на ЕВРОСТАТ от миналата година 78% от българите твърдят, че не спортуват изобщо. Нямам предвид, че спортуват по 1 час на седмица, а че никога не са спортували. Ако 22% от хората в нацията спортуват, имаш нация, която е по-потисната, по-кисела, по-болна. И ако 68% от населението пуши, което ни поставя на първо място по смъртност.

Какви състезания организирате? Какви хора идват на тях? Има ли програмисти?

Правим над 10 състезания годишно, главно бягания. Две планински, много градски и един цял маратон в град Плевен и триатлон в град Правец. Триатлонът е плуване, бягане, колоездене. Три от бяганията са Business Run сериите, които са в София, Пловдив и Варна. Те са изцяло за фирми. Там може да се запише само юридическо лице с 4 души отбор служители фирмата. Миналата седмица беше Business Run Plovdiv, в който участваха над 30 фирми и над 50 души. Проведохме го до автомагистрала “Тракия” в завода на Liebherr, защото идеята на тези състезания е да бъдат в естествена среда за бизнес. В София го правим затваряме за един ден Бизнес парка, във Варна го правим във Варненската корабостроителница, което е много красиво, където строят корабите, където има кранове и други неща. Догодина има амбиция да направим подобно бягане в Бургас, защото и там много се разраства съответната индустрия.

Програмистите идват ли? Да. Дори имаме IT лига, която се казва BigTechRun, което ще е на 1-ви декември в Sofia Tech Park. Там може да се запише всеки отбор и мерим средната скорост на фирмата, за да разберем кой как бяга. Според програмистите са повече, отколкото други бягащи, така че нашата аудитория.

Какви технологии използвате по време на състезанията?

Всяко състезание има електронно времеизмерване, която се прави от система, която е сертифицирана. Може да направиш европейско първенство с нея. Всеки състезател има чип, от тези които ако крадеш в магазина и пищи алармата. Всеки човек е задължен да носи номер, то му отчита старт и финал, съответно и ако има обиколки. Чипът е пасивен, а антената е активна. Когато правим триатлон, чипът на крака се слага на една гривна, защото все пак като плуваш. Опитваме се електронното измерваме да е стандарт за нашите състезания. То е скъпо, но си струва.

Как трябва да се подготви човек за едно такова състезание?

Трябва бягането да му харесва или ако не му харесва, да се напъне да бяга един месец. Това е такъв спорт, в който бонусите от него идват късно. В началото ти се струва безсмислено, болезнено и трудно. Но ако се задържиш по месец да бягаш редовно, ще започнеш да усещаш плюсовете. Всеки човек като започне да бяга трябва да си постави някаква цел. Като повечето треньори казват, че трябва да е краткосрочно, средносрочна и дългосрочна. Като най-често краткосрочната е да бягам днес, средносрочната е тази седмица да бягам три пъти, а дългосрочната е да бягам на 3 януари и да мога да избягам 10 km.  Има цели, които са измерими. Всяко състезание е като един изпит, където можеш да видиш къде си – за колко ще избягаш 5К, за колко ще избягаш 10К, за колко ще избягаш маратон. Всеки трябва да реши какви са му целите. Ако не му харесва, това не е неговият спорт, да започне йога, кросфит, колоездене.

Бизнесът подкрепя ли ви състезанията? Какви компании се включват?

IT компаниите са много силно представени. Финансови институции, банки, телекоми се включват. Те са като наши партньори и да се покажат като добро място за работа, и като компания, която подкрепя спорта, инвестира в повече спорт за служителите си. За тях е много важно, защото хората, които спортуват боледуват по-малко, отсъстват по-малко от работа, не са толкова кисели. Аеробните спортове вдигат ендорфините на всеки. Съвсем логично е компаниите да се интересуват от спорт и от нашите състезания.

Тагове: , , , , , , ,