18 май, 2024

Рубриката ни #DailyRoutine представя деня на специалистите от IT сферата. Този път ще се разберем как минава денят на Севгин Мустафов от Globalized, който има разнообразни интереси.

 

Как започва работният ти ден?

Бих отговорил с една дума и то е с “щастие”. Но нека да конкретизирам. Обичам да ставам рано и се будя между 6:00-7:30. Досега денят ми започваше с кафе, но от известно време насам реших да пия чай, докато закусвам и чета книга. Обичам да чета нещо за разпускане или мотивация или и двете сутринта преди да съм започнал изобщо със задачките си. След това отивам да тренирам, като в момента основният ми фокус е фитнесът, но имам идеи и за други спортове, които мисля да добавя към тренировъчния си репертоар. И последното нещо, което правя преди изобщо да започне работният ми ден е 10+ минутна медитация. Всичките тези неща, които правя в рамките на няколко часа ме зареждат за работа през останалата част от деня. След всичкото това зареждане вече съм готов и си преглеждам задачките, които съм си поставил от предната вечер и започвам една по една.

С какви проекти се занимаваш?

Обичам да похождам по-философски на въпросите и за това ще започна от любимия си проект, а именно от себе си. Да работиш над себе си е най-големият и важният проект, над който може да работи един човек и при правилна работа над него всичко друго си върви като по вода. Нека оставим философията настрана и да отговоря малко по-нормално на въпроса. Нека да започна с това, че понеже компаниите, в които работя си ги чувствам като собствени и то до голяма степен си е така ще говоря за тях като за проекти. Като нека започна с първият и основен проект, с който се занимавам е развитието на една академия – Global Academy Place, за Форекс и Крипто търговия, продажби и бизнес обучения. Обучаваме студентите си да управляват правилно парите си, да ги разбират и разбира се да печелят такива и освен това ги обучаваме и на едно от най-важните умения, а именно – продажбите. Вторият проект е софтуерна компания – Globalized с основен фокус върху разработката на блокчейн проекти, но не се ограничаваме до там, като разработваме уеб и мобилни приложения. Тук мога да кажа, че освен външни проекти, които получаваме, работим и по наши си вътрешни, а има и такива, по които работим като партньори с дадена компания/организация. Като вътрешните проекти са доста интересни и скоро предстои пускането на някои от тях.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Разбира се имам си бюро вкъщи, но обичам да работя от различни места, а не от едно и също място. Но няма да отрека, че прекарвам най-голяма част от работата си на едно бюро. Не бих казал, че имам някакви талисмани, но книги винаги имам до себе си и разбира се химикал и хартия понеже никога не знаеш кога ще те удари музата, а и съм от любителите на писането с молив или химикалка на хартия. А колкото до специална чаша, всяка ми е специална щом на нея имам любимо питие.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Езиците, които владея и които съм учил са C#, Java (даже работих 7 месеца в SAP), Python, JavaScript и Solidity. Смятам, че езикът за програмиране е просто един инструмент и научиш ли един-два, останалото е лесно.

Какво четеш за разпускане?

За разпускане чета най-разнообразни книги. Имам си библиотечка от над 50 книги, като бройката им расте всяка седмица или месец. Повече пъти чета по 2 или 3 различни книги на ден. Една от последните е “Три ябълки паднаха от небето” на Нарине Абгарян, където се разказва за историята на едно малко селце, на обитателите му, на живота им там и за щастието, което задължително е отредено на всеки един от нас. Книгата е интересна и бих я препоръчал на читателите, ако са в настроение за художествена литература. Друга книга, която в момента чета е “Директен и дигитален маркетинг на здравия разум” на Дрейтън Бърд, като бих казал, че това е една от най-добрите книги за маркетинг, които съм чел. Като цяло много зависи какво ще ми дойде отвътре, просто отивам в книжарницата и си вземам някоя книга и повечето пъти нацелвам точно това, което ми се чете. Дали ще е художествена литература или биографична, езотерика, поезия, трилъри, нещо за бизнес или друго много зависи от това какво ми идва отвътре. Пък и както е казано, не ти намираш книгата, а тя те намира и последните 5 книги, които съм чел дойдоха тъкмо навреме.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

С една дума – интернет. Има достатъчно много ресурси, откъдето можеш да намериш решения на почти всеки един проблем. Единственото нещо, което трябва да научиш е как да намираш, конкретното решение или иначе казано как да формулираш въпроса си. И както се твърди, че Айнщайн е казал “Не е нужно да знам всичко, важното е да знам къде да го намеря”. Можеш да намериш решение на предизвикателствата и като се допиташ до някой човек. Понякога не опитът или нещо друго помагат в разрешаването на дадено предизвикателство, а различният поглед.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Един от плюсовете при мен е, че аз нямам фиксирано работно място или работно време. Работя си от вкъщи, някое по-спокойно заведение или от парка. Пък и работата ми го предразполага и мисля, че това е бъдещето. А колкото до концентрацията, просто изключвам всичко, което може да ме разсея и се фокусирам върху дадените задачи. А колкото до хората – просто съм се научил до голяма степен да ги игнорирам и даже не ми прави впечатление има ли някой или не, или говори ли или не.

Имаш ли интерес към даден спорт?

На този етап предимно тренирам фитнес. Иначе като цяло футболът ми е доста интересен и любим, но от близо година не съм го практикувал, но мисля скоро да се завърна на терена. Друг спорт е тенис на корт, който даже съм го тренирал близо 8 месеца в училищните си години и тенис на маса, който също много отдавна може би минаха близо две години, откакто не съм го практикувал. Това са любимите ми спортове, а иначе бих и съм играл и баскетбол, и волейбол, и други.

 

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?

Понеже това, което правя сега не го наричам работа, а по-скоро нещо, което ми доставя удоволствие не мога да разкажа за първия си работен ден тук или пък интервюто, пък и с компаниите, които се занимавам са и мои. Но ще се върна изобщо към първата си работа някога и единствената досега, а именно към SAP.

Беше един студен зимен ден на 01 декември 2016 година, пътувах от Mладост с автобус 111 към офиса на SAP. Помня как влязох в близкото магазинче преди изобщо да вляза в сградата и там видях единия човек от интервюто ми, а именно Наце Сапунджиев. Малко след това разбрах, че сме колеги с него. Така де, поздравихме се след това влязох в сградата и мениджърът ме посрещна. Качихме се на 7мия, предпоследен етаж и се запознах с колегите, като не запомних, нито едно име тогава. Като цяло като човек, който никога преди това не е работил ми беше доста странно и интересно едновременно. И така де малко след това Наце пристигна и се изненадах, че сме колеги. Беше интересен ден. Помня и интервюто си, но не мисля да се пренасям и в този ден. Той също беше интересен. Помня и последния си работен ден в SAP, който беше официално на 13.07.2017.

А колкото до академията в която съм сега – Global Academy Place, не мога да кажа конкретен ден понеже нещата се случиха много бързо. Мога да твърдя, че това което ние правим в академията си е точно това, което ще се случи в близкото бъдеще, а именно работа, от която и да е точка на Земята и по всяко време и разбира се равенство между колегите.

Какви са ти хобитата след работа?

Едно от хобитата ми е да чета книги, но за това говорих в по-горните въпроси. Друго хоби ми е да рисувам, но съм леко аматьор все още в това, но е доста разпускащо. Другото нещо е, че обичам да пиша, било то поезия или нещо друго, мисля да не издавам повече. Имам доста хобита, но нека за момента не издавам повече от това, което съм казал до тук.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Посещавам не само технологични събития, а и такива свързани с бизнес, маркетинг, предприемачество и други неща от които се интересувам. Първото и най-важно нещо според мен при такива събития е контактите, които ще направиш там. Не знаеш, кой, кога и с какво може да ти помогне, а аз лично имам десетки примери, при които след запознанства са ми се случвали доста интересни неща. Разбира се, че можем да научим доста неща от събитията на които ходим, но мисля, че основната им цел са контактите, които се правят там. Поне аз отивам с такава нагласа. И извличам максимума. И един съвет – не е нужно да стоите до края на даденото събитие, ако преди това сте си поставили цел за постигане. Случвало ми се е да отида на събитие, което продължава 2-3 часа с ясната нагласа да се запозная с този, този и този и да науча 2-3 неща, които ще са ми от полза. Даже този пример е от събитие, на което бях скоро, където се запознах с 4 човека и научих две много важни неща за живота като цяло и мисля, че изпълних това, което исках. А това какво съм научил и с кого и как съм се запознал са теми на друг разговор. Мисля, че доста се отклоних от конкретния въпрос.

Къде си се представяш след 5 години?

Както казах в по-горен въпрос сега развивам три неща, себе си, това е проект за цял живот, академията – Global Academy Place и софтуерната компания – Globalized, като около тях има и още проекти. Обичам да уча нови неща и да прилагам всичко научено върху себе си и върху бизнесите, които развивам. Виждам се като успял човек, като думичката “успял” има различно значение при всеки, но аз знам какъв искам да стана и ще го постигна. Ще съм натрупал солидни знания в областите, в които се развивам. Ще имам много успешно реализирани проекти и още по-големи бизнеси. Искам да завърша отговора на този въпрос с една реплика от един много силен филм – “Преследване на щастието” се казва филмът, а репликата гласи “Не слушай никого, който ти казва, че има нещо, което не можеш. Дори и мен. Разбра ли? Ако имаш мечта я пази много добре. Когато хората не могат да направят нещо, те обичат да повтарят на другите как то е невъзможно. Поставиш ли си цел – постигаш я! И точка!”. Горещо препоръчвам филма.

Кои са трите неща, които обичаш в своята професия?  

Ще започна с това, че не определям себе си като програмист, бизнесмен, маркетинг специалист или нещо друго. Бих казал, че съм предприемач не заради звучността на думата, а поради факта, че съм готов абсолютно винаги да предприема някакво действие както в живота, така и в работата си. И като цяло ще отговоря кои са трите неща, които обичам в това, което правя. Първото нещо е че всичко, което правя изисква решителност и трябва да го имаш, за да направиш второто, което е да действаш и третото е, че винаги има риск, а аз обичам да рискувам. Така че бих казал, че трите неща, които обичам в това, което правя са изискването за решителност, действие и риска, който го има.

Тагове: , , , , , , ,