29 май, 2024

Самуил Яновски е от колегите, които не остават незабелязани! Той е активен във всички дейности на МенторМейт – участва в благотворителни инициативи, води уъркшопи и още куп неща! Научете повече за интересите на Самуил и за интересните езици, с които борави.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Самуил Яновски – Software Development Lead – Android в МенторМейт.

Каква е причината да го номинирате?

Причините са много. Сами е отговорен, винаги има страхотни идеи и умее да се сработва с различни хора.

Опишете неговите професионални качества.

Той умее много бързо да учи нови неща, което е едно от най-важните качества в IT сферата. Пише качествен код и спазва добри практики. Винаги е в час с новостите в технологиите.

Разкажете ни повече за него като човек.

Самуил е човек, който винаги е готов за нови изживявания, било то спорт, танци, поредното кулинарно изкушение (обича да готви сладки), посещаване на нови ресторанти с приятели. Освен активности на открито, от време на време също се наслаждава на гейминг сесии на LoL или игри на PS4. Във взаимоотношенията с други хора е винаги приятелски настроен, услужлив и позитивен.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Освен с разработката на приложения за Android, Самуил има и редица други отговорности. Част от тях са свързани с процеса по интервюиране на бъдещи колеги и естимиране на нови проекти. Той също така е отговорен за професионалното развитие на хората в екипа му. Работата му включва и други срещи, свързани с вътрешните процеси в компанията. Поради естеството на задълженията му, работният му ден често е смесица от програмиране и участие в срещи. Разбира се, с почивки за ядене тук и там.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Сами в момента работи по 2 проекта. Единият от тях е насочен към потребители, които получават заплащане за извършване на различни дейности, като попълване на анкети, гледане на реклами като част от ТВ функционалност, инсталиране на други приложения и др. Другият проект, по който работи e разработка на онлайн приложение за професионален коучинг, посветен специално за жени от различни бизнес сфери.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Да, постоянно. Всички, които някога са работили със Сами знаят, че могат да разчитат на него, както по отношение на техническа компетентност, така и при необходимост от съвет.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Позитивен, усмихнат, услужлив.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви?

Самуил е изключително активна личност, не само в личния, но и в професионалния си живот. Често презентира на различни събития. По време на най-голямата конференция, посветена на мобилни технологии в Източна Европа – MobCon той води уъркшоп посветен на Android, заедно с няколко свои колеги. Готвил е за благотворителните събития на МенторМейт, включи се и в скорошната Stem Cell Donation кампания, отново инициатива на компанията. И разбира се, всички други, свързани с тиймбилдинг и партита.

Какви са хобитата му?

Сами има толкова много интереси, че не могат да се  опишат с две думи – спортува и се забавлява по всички възможни начини и постоянно опитва нови неща. Обича да плува, танцува салса, играе тенис, излиза с приятели, хапва в хубави ресторанти 🙂

Каква музика слуша?

Epic instrumentals such as Two Steps from Hell, Hans Zimmer, Nightwish, метал и други.

Кое предпочита – Android или Apple? Защо?

Сами живее изключително здравословно – внимава какво яде, спортува редовно. Въпреки това не си пада по ябълките, той цени практичното и финансово логичното пред стилистично издържаното. Пък и професията му натам го е ориентирала – Android.

Какъв е стилът му?

100% chillax

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

В момента ползва Java и Kotlin в процеса на разработка на Android приложения. Има много повече опит с Java, така че за момента това му е по-комфортният език, обаче оценява и предимствата на Kotlin пред Java.

Тагове: , ,