20 април, 2024

Вихрен Ганев е CTO в стартъп проект, който функционира чрез специален алгоритъм, генериращ специален, персонализиран хранителен режим. Научете повече за разработката на проекта.

Каква е тайната за успешната работа на един CTO в стартъп ?

Работата в стартъп отнема цялото ми време, честно казано няма почивка и винаги съм готов да свърша нещо спешно. Аз лично предпочитам да се фокусирам върху един проект и да съсредоточа силите си върху неговото развитие, отколкото да разделям вниманието си между няколко различни неща.

За да бъдат успешни, препоръчвам на дивелъпърите да пробват различни роли в компанията – да бъдат програмист, QA, DevOps, SysAdmin, защо не за малко да бъдеш в маркетинга, да разбереш кое как работи. Всички тези познания са особено важни за техническите роли, защото помагат да разширим своя кръгозор. Макар че сам човек не може да свърши всичко, когато един ден си на по-отговорна позиция на свой собствен проект, е много полезно поне да предположиш как едно нещо функционира и съответно малко по малко да го направиш.

Как започнахте да се интересувате от технологии?

И аз, като много хора, в училище не бях наясно с какво искам да се занимавам. Помня, че  в 8-ми клас имахме СИП за уеб програмиране за всички желаещи. Проблемът беше, че записалите се бяха повече от компютрите и така всички се събрахме, зачакахме и лека по лека не толкова заинтересованите започнаха да излизат от стаята. Така останахме 13 души, точно колкото беше и броят на компютрите.

Аз в началото, разбира се, нямах никакви познания що е то програмиране, какво е домейн, как се прави сайт. Постепенно започнах да се развивам, да ходя по състезания и олимпиади. В първи курс имах късмета мой преподавател да ме попита дали си търся работа. Въпреки, че реално аз не търсех нищо, се съгласих. Тъй като бях без опит интервюто се състоеше от логически въпроси. И така това се оказа старта на моята професионална кариера.

Какво представлява проектът, по който работите към този момент?

Ние сме изцяло българска компания, екип от програмисти и маркетинг хора, като нямаме външни инвеститори. Екип от трима души сме, аз съм CTO. Най-просто казано, сайтът  представлява генериране на хранителен режим. Зад този сайт всъщност стои една платформа, която екипът сме разработили. Тя включва специален алгоритъм за генериране на хранителни режими. Ние работим с Лазар Ангелов, Андреа Бразиер, Джен Селтър. Всеки един клиент, който използва платформата, сам определя какво трябва да съдържа желания от него хранителен режим. Алгоритъмът генерира подходящи рецепти с висок рейтинг и работи на база отговори на анкета, която потребителят е попълнил.

Как разработихте платформата?

Тъй като в началото разполагахме с функциониращ сайт, ние вече имахме представа как да разработим платформата по ефективен начин. Ние сме млада компания и за нас е от огромно значение скоростта, с която се разработват нещата. Затова платформата е разработена основно с Laravel Framework, а Front End-a се пренаписва към този момент с Vue.js, което е сравнително нов JavaScript фреймуърк. За обработването на база данни използваме PostgreSQL, MongoDB, работим и с Google Cloud с Auto-scaling групи, а базите данни са в клъстeри. Също така използваме Varnish, което е reverse HTTP caching proxy, малко по-непознато в България. Varnish се използва главно за подобряване на скоростта на зареждане на сайта, която е много важна, защото в нашия случай продаваме импулсивен тип покупка и времето е от значение за решението на потребителя. За това, ролята на Varnish при разработката е много важна, защото той позволява още на ниво hit request да се върне response, като всичко това е кеширано и чак когато потребителят покаже интерес започват по-персонализираните въпроси и данни, които му показваме. Иначе използваме и стандартни неща като Jira, помагаме си с автоматични deployments и други добре познати практики.

Какви са предимствата при работа с Varnish?

Varnish е специфичен и изключително гъвкав tool за кеширане. Неслучайно Google го използват за своите AMP (accelerated mobile pages). Той е супер подходящ и лесен за използване и за кеширане на статични страници, а с повечко идеи и действие могат да се кешират и динамични такива. Не е лоша идея който има нужда от кеширане на страници, сервирани по http, да се запознае с Varnish.

Кое Ви изненада при разработката на проекта?

Тънката част е, че никога не знаеш как ще порасне един продукт, дали да очакваш 10 души онлайн. По принцип правилото е 10X – умножаваш очакванията ти по десет. Само че от гледна точка на овладяване на трафика има огромна разликата между очаквания за 100 и 1000 души. В нашия случай не говорим за прости HTTP requests, a имаме плащания, запазване на бази данни, които трябва да скалират и т.н. Когато си сам програмист трябва да прецениш правилно на кое да обърнеш повече внимание и кога. Когато развиваш дадена част, винаги трябва да търсиш правилния начин да решиш проблема, без да объркваш ситуацията повече.

Кой е вашият любим програмен език?

За да подбереш правилните технологии, зависи с какъв проект разполагаш. Може би в нашия случай това беше PHP, защото успяхме бързо да пуснем платформа, която да поддържа множество домейни, езици, рецепти и диети, както и да генерира алгоритъма през администраторски интерфейс.

Какъв е Вашият съвет за правилно избиране на програмен език при разработката на проект?

Важно е екипът, който взима това решение, да има опит с различни проекти – малки или големи, различни езици, да има поглед как е било в миналото и какви са трендовете сега. Също така е важно хората, които избират как едно нещо трябва да се разработи, да не са само програмисти. Да, програмистите имаме доста добър поглед върху технологичната част, но например маркетинг хората могат да се окажат решаващи, тъй като те поставят целите и задават времето за работа. Също така, трябва да се използват и познанията на хора тип ментори. Ако имате близки, познати, преподаватели, които са с много опит в сферата или са имали бизнес, подобен на вашия, е хубаво да се допитвате до тях. Търсете мнението и съветите на възможно най-много хора.

Благодарим на Вихрен Ганев. Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,