18 април, 2024

#DailyRoutine е рубриката, в която ще научим как минава денят на специалистите в IT индустрията. Представяме ви Милен Радков, CEO на hack.bg, който сподели своето натоварено ежедневие.

Как започва работният ти ден?

Работният ми ден започва рано със сутрешната разходка на моето куче – Леа. Докато обикаляме близкия парк, преглеждам имейлите си и комуникацията си в социалните канали. След като се приберем от разходка, закусваме с моята приятелка Елена и всеки поема по задачите си.

С какви проекти се занимаваш?

Проектите, с които съм се занимавал са доста разнообразни и в различни технологични и социални сфери – работил съм по проекти (уеб, мобилни приложения и софтуер) в областта на образованието, e-commerce, retail, fitness & wellness. Като през последните 1,5 – 2 години навлязох много и се развивам като разработчик в блокчейн технологията. Тук проектите, по които съм работил също са доста разнообразни. Един от тях го работя в момента и е децентрализирана Peer 2 Peer lending платформа. Блокчейн е една много обещаваща и бързо развиваща се технология, която смятам че ще промени доста нашето ежедневие и ще направи глобална промяна във финансовия и технологичен свят. От време на време разцъквам разни неща с AI и ML за забавление.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Общо взето бюрото ми не е винаги толкова подредено както на снимката, но това интервю ми даде възможност да отделя малко време и за това. На бюрото си имам доста кубове на рубик, които ми помагат за концентрацията и за разрешаването на по-сложни проблеми. Честно казано – много е успокояващо да решаваш куб на рубик.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Според проблемите, които имам да разреша използвам различни езици и технологии. Според мен, за да бъде добър един софтуерен инженер е по-важно да има аритметично и логическо мислене и да има фундаменталните знания за разработката на софтуер – да разбира от структури и бази от данни, обекти, класове, цикли и прочее. Останалото е само синтаксис и добри практики.

Сега като се замисля, в проектите, по които съм работил през годините най-вероятно съм ползвал почти всички възможни програмни езици и технологии.

Най-пресните езици и технологии, които активно използвам в момента са: Solidity, Go, Node.js, Python, PHP, JavaScript, jQuery, Typescript, React, React-native, Swift и Java. По-един или друг начин се е налагало да пиша по проекти и на C++, C#, Objective-C.

В момента проучвам новите езици за новата блокчейн платформата за децентрализирани приложения с българско участие – Aeternity – Sophia и Varna.

Както и още няколко езика създадени за други блокчейн платформи.

С риск да се повторя – не е важен езика, а основните знания и подход към решаването на даден проблем.

На въпроса къде съм ги научил – повечето от знанията съм натрупал с времето сам, четейки книги онлайн и гледайки образователни видеа и туториали.

За блокчейн разработката много ми помогнаха няколко курса, които преминах в Софтуерния университет (SoftUni). Смея да твърдя, че това е едно от малкото места в България, където човек може да получи съвременно обучение и практика в IT сферата – било то дигитални умения, програмиране и т.н.

Какво четеш за разпускане?

Тъй като в момента не разполагам с много време за разпускане и четене, слушам аудио книги.

Книгите, които слушам в момента са:

Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions (By: Dan Ariely) – Авторът разказва за доста експерименти, които е провел върху себе си докато е бил в болница след наранявания от експлозия. Той използва това време, докато се възстановява, за да размишлява за причините и живота. Използвайки много експерименти, той (и още други) тестват морала и други аспекти на човешкото поведение.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck (By: Mark Manson) –
Противно на заглавието си, тази книга не проповядва абсолютен нихилизъм – да не ти пука за нищо, а напротив – приканва ни да помислим какво наистина е важно за нас и кое ни кара да се стресираме прекалено много.

Книгата ни кара да погледнем към нещата, които наистина имат значение в живота и да работим върху тях. Личната отговорност за собствения ни живот е от първостепенно значение.

Препоръчвам и двете книги.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Професионалните предизвикателства приемам с радост, тъй като те ни карат да се развиваме и да прогресираме напред. Като разработчик, ако не успея да измисля решение сам на проблема, с който съм се сблъскал, обсъждаме с екипа и търсим решение заедно. Много е важна работата в екип – няма нужда да откриваме топлата вода.

А иначе чета информация, документация, мнения по форуми, StackOverflow, Medium постове, когато много ме жегне нещо, с което се боря дълго време. В крайна сметка – хората са казали че “човек се учи докато е жив”.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Както вече споменах – решаването на кубчето на рубик много ми помага в концентрацията. Но в крайна сметка всички сме хора, а не роботи и имаме моменти, в които просто не сме работоспособни и продуктивни. В такъв момент предпочитам да свърша нещо тотално различно от това, което трябва, за да се разсея и започвам на чисто малко по-късно.

Имаш ли интерес към даден спорт?

През годините съм тренирал различни спортове, като street-fitness, bodybuilding, taekwondo и смесени бойни изкуства (MMA). В свободното си време (вече доста по-рядко) играя футбол с приятели.

Какви са ти хобитата след работа?Честно казано, не ми остава много време за хобита, но в свободното си време обичам да ходя сред природата на разходки и пътешествия, и да спортувам (ако ми се отдаде възможност за някое мачле с приятели).

 

От няколко години като хоби добивам, “копам”, криптовалути – от чисто любопитство към технологията, която по стечение на обстоятелствата стана нещото, с което се занимавам и професионално. #hodl
А понякога обичам и да спя.

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?

През първия работен ден в hack – Blockchain Development and Consulting бях доста ентусиазиран, но бързо осъзнах, че поемайки по този път – стартирането на собствен бизнес ще имам доста премеждия. Въпреки това самият факт, че сега ми взимате интервю означава, че не се справям никак зле.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Посещавам всички технологични събития, за които мога да си позволя да отделя време. Най-важното на тези събития е контактът с хората. В днешно време networking-ът се е превърнал в необходимост и много хора все още не осъзнават неговата важност.

На такива места човек среща различни хора и бизнеси, и контактът с тях може да доведе до нови възможности и дори до по-нататъшни професионални взаимоотношения. Също така е много важно формирането на взаимоотношения с други хора във вашата област или хора със сходни интереси като вашите.
От няколко месеца ние от hack също организираме такова събитие за блокчейн разработчици – Blockchain Developers Meetup Bulgaria – провеждаме месечни срещи за блокчейн разработчици, правим уъркшопи и дискусии, към които всеки ентусиаст може свободно да се присъедини и да получи/сподели знание в блокчейн технологичната сфера.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа?

Говорейки сега за тази случка звучи забавно, но тогава, повярвайте ми – не беше. В един от проектите, които разработвахме преди известно време, поради една пропусната “ (кавичка) в един deploy, 3000+ човека нямаха достъп до продукта, който им разработвахме, докато установим проблема.
Така, че изводът тук е – не разчитайте само на умни IDE-та.

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?  Soft Skills: The Software Developer’s Life Manual

Clean Code

Clean Architecture

The Pragmatic Programmer

Със сигурност има и доста други, но разбира се и: Harry Potter.

Кога кодиш – през деня или през нощта?

Напоследък забелязвам, че с писането на код съм по-продуктивен вечер. Все още не мога да определя на какво се дължи това, мисля че организмът ми се настройва да свърши по-бързо с писането на код и да получи дозата си допамин под формата на по-дълъг и качествен сън.

Как се казва домашният ти любимец?
Казва се Леа – много готино и послушно куче. С приятелката ми я осиновихме от приюта в Богров и вече повече от година си съжителстваме идеално (изключвайки белите, които прави, както и изядените чорапи и чехли).
Леа има Instagram акаунт (@its_lea_the_dog), където често споделя интересни случки и разходки от нейния живот.

Тагове: , , , , ,