19 април, 2024

Sin Cars е компания, която успява да обедини шосейните и състезателни превозни средства в едно, благодарение на най-иновативните автомобилни технологии! За отрицателно време компанията завладява Европа, Австралия и САЩ. Разберете какво е уникалното в технологията на изработка на впечатляващите возила от автора на идеята Росен Даскалов.

Как се роди идеята за създаването на първия български суперавтомобил?

Идеята да се развивам на състезателната писта дойде когато на “стари години” започнах да се състезавам първо на картинг, после с автомобили. Следващото е един момент, когато аз вече бях в Англия, търсейки подходящ автомобил и запознавайки се с различните фирми, видях, че не мога да намеря това, което на мен ми харесва. Тогава осъзнах, че има дупка на пазара и това е една супер възможност да продаваме! На шега попитах един мой приятел англичанин, който е от много години в спортния бизнес, дали ще ми помогне. Тогава той каза: “А ти пари имаш ли?”, а аз от своя страна отговорих: “А колко ти трябват?”. И така на шега започнахме с един прототип на един панаир в Бирмингам през 2013г. Там дойдоха различни хора – едни критикуваха, други ни харесваха и ни даваха крила. За нас последва второ участие в най-големия спийд фестивал – Goodwood Festival of Speed – 200 000 души на ден, всички видове автомобили, последни иновации и нашата кола, която беше поканена да участва.

По-късно започнахме да се състезаваме. Ситуирахме се в Англия, за да можем да тестваме колата и да я изпробваме, после няколко години развойна дейност, докато стигнахме до заключението че трябва да се върнем в България. Връщайки се у нас решихме че трябва да основем собствен отбор „София Кар Моторспорт”, който се състезава в Европейските Gt4 серии вече четвърта поредна година с българския състезателен автомобил Sin R1 GT4.

И всъщност така започна всичко – от Англия и ето, че в един момент си казах, че трябва да съм в България и да правя това тук. Притеснявах се за имиджа ни, как тук ще ни приемат, тъй като у нас няма такава индустрия. Много хора се чудеха дали не сме измама или шега.

Как успяхте да се справите с целия скептицизъм около вашите проекти?

Точно този скептицизъм всъщност беше причината да се махна от България, но в крайна сметка реших, че си струва да се върна и да преследвам своята мечта тук и да докажа, че у нас може да се случи нещо различно. Вече излизайки навън, оставяйки България, осъзнаваш, че пътят до успеха е невероятно дълъг и труден, особено ако не си поддържан от държавата, а ние не сме.

Истината е, че трябва да се стараем да работим здраво за нашите деца и да искаме да се развиваме, ако не искаме България да изчезна от картата на Европа. Решихме да го направим заради тях и да докажем, че в България може да се случи нещо, което е без аналог.

Каква е иновативното и различното в Sin Cars? Използвате ли иновативна технология?

Ако говорим за нашите суперавтомобили, които са от клас GT и които са от нивото на автомобили като Ферари, че и по-висок клас Ферари, то те се правят изцяло на ръка. Създадени са от карбонови елементи, които се разработват в Русе. Резултатите изглеждат едно към едно като състезателни и са изработени на световно ниво, тъй като пренесохме технологиите от Англия в България.

Различното при нас е, че всичко е много практично и лесно за обслужване и каране.  Хората отвъд Океана и извън Европа осъзнават това и го оценяват високо. Идеята ни се разпространява много бързо, защото нашият автомобил е конструиран специално за състезания. По принцип другите автомобилите са направени за каране по улиците и след това преправени на състезателни. Самата трансформация не винаги е еквивалентна и еднакво лесна и в това е основната разлика в нашата технология.

Търсите ли нови попълнения, за да разраснете екипа си?

Постоянно търсим нови попълнения. Нашата фирма е отворена за всички с желание, качества и най-важното – мотивация. Началото при нас винаги е от стажантските програми.

Какво се промени в технологията ви от първия прототип до последния модел?

Нещата, които правихме преди и сега са коренно различни. Разликата може да се направи много лесно, ако например сравним последният ни модел с първия ни, от 2016г., който днес е в музея. С всяка изминала кола ставаме все по-добри, набираме опит и това си проличава. Новите ни автомобили са масови автомобили за градско ползване, насочени към големите европейски градове, така че при тях вече има съвсем други технологии, приложения и цели за употреба. За мениджмънт на двигателя работим с MoTec.

Каква е максималната скорост на вашия електромобил?

Максималната скорост на електромобила зависи от приложението му. В градска среда той може да вдигне 120 км, но ние няма да го използваме, а например ще използваме граница между 60 и 70 км, както и ще има специално ограничение, за да не може потребителят да нарушава скоростта за движение в градска среда. Пробегът зависи от батерията, в случая, можем да кажем, че батерията е с големина до 50 киловатчаса, което значи пробег от около 300-400км на зареждане.

За колко време се проектира, разработва и създава една кола? Колко време тече целият този процес?

Важно е да отбележим, че бие сме малка компания, която работи много бързо и на максимални обороти. За сравнение например изработката на модел, която отнема на големите фирми 4-5 години, при нас се случва за година или две. През това време ние проектираме, прототипваме, преминаваме през всички несгодности и финално се стига до серийно производство.

Какви са бъдещите планове на Sin Cars? За разрастване, за нови модели?

Различните ни персонални модификации правят последният ни модел уникален. В момента няма такъв на пазара и ние искаме да се конкурираме с големите марки и искаме да заемем място в този нишов сегмент на пазара, в зелените зони на големите градове, както и да наложим индустриална приложимост. Плановете ни са да се фокусираме изцяло върху хората, които вършат някакъв бизнес в тясната градска среда – т.е. прекарват някакви стоки или друг вид транспорт, който може да бъде осигурен от нашите автомобили.

В момента една индийска компания проявява интерес към нас, но ние планираме първо да утвърдим тази ниша в България. Идеята ни е в следната посока – при евентуален интерес като предприемачи да направим реален завод в Русе, а от там плановете са да произвеждаме по няколко хиляди автомобила, а в бъдеще да се разраснем и много по-мащабно!

Тагове: , , , , , ,