26 април, 2024

Блокчейн технологиите се развиват с пълна сила и въпреки това се срещат трудности. Възможностите в блокчейна са много, но не всичко е реализирано и достъпно за всеки, дори за тези, които не разбират от технологията. Срещнахме се на SoftUnitConf с Юлиан Аспарухов, който е CEO на Tradex Social. Той ни разясни повече по темата за блокчейн обстановката и иновациите в нея.

Как се развива блокчейн индустрията в България?

Сега е една невероятна среда за развитие на стартъпи в България. Aeternity направиха първият блокчейн децентрализиран инкубатор в България. И нашата компания, която е Tradex Social, беше един от над 100 проекта, които кандидатстваха, един от 19 участници и един от 9 проекта, които бяхме финансирани. Това, което те правят, е да дават възможност на качествените млади компании, понеже новите компании нямат финанси. Aeternity Ventures и Aeternity в частност дават възможност. Да покажат своето желание за развитие, за успех и да изградят продукти, които след това да се разпространяват в целия свят, а в крайна сметка средствата и финансите да идват в България. Основната ни цел като компании е обща да направим блокчейн достъпен за обикновените хора. Помним какво направи браузърът с интернет и сега всеки може да го ползва. Това спомогна за масовото адаптиране на интернет по целия свят. Хората вече не пишат на сиви екрани някакви тайни пароли с наклонени черти, звездички и диеси. Просто искаме да направим така, че блокчейн да бъде в телефона, в лаптопа, да бъде лесно, да има кой да ти покаже. Просто самата бариера за влизане да бъде по-ниска и да може например човек, който не е чувал за блокчейн с един-два бутона да влезе. Това е и пилотният продукт на нашия проект. Той представлява майнване на криптовалута през браузър.

Ще ни разкажете ли с какви проблеми се сблъсквате?

Най-голямото затруднение като цяло не само при нас, но и във всички останали блокчейн проекти е необходимостта от кадри. Не е като в стандартния бизнес. Трябва ти HR, отиваш и си наемаш. Няма блокчейн университет. Трябва да е някой, който е вътре и има опит. Затова това е по-трудната част. Блокчейн дивелъпмънтът е страшно скъпо нещо. Програмистите, които се наемат са доста скъпи. Бих казал 3-4 пъти повече от един стандартен дивелъпър, който прави уеб сайтове или някакви админ панели. И другото е, че основното нещо, което мотивира хората в България, е заплащането, не толкова от визия и идея. Това бавно се променя.

Проектът на какъв етап е?

Проектът в момента се изгражда и ще може да го представим пред масата хора през декември. Така ще може всеки да влезе и да я пробва, дори реално да спечели някакви монети. Какво прави всъщност нашият проект в 60 секунди? Ние даваме възможност на хората с един клик да майнват криптовалута без нищо да правят. Когато събереш необходимия брой, ще можеш в твоя т.нар. електронен портфейл да си прехвърлиш тези монети. След това можеш да отидеш на нашата борса за криптовалути и дори да нямаш знанията, ние сме разработили алгоритъм, който ще намери подходящия трейдър за теб. Може да си избираш твоя трейдър, според характеристики и така махаме всяка финансова тежест от хората.

А каква машина ти трябва? Може ли на всеки компютър?

Добрата новина, че Aeternity са специализирани в децентрализирането на майнинга. Така че няма да е нужно да оборудваш едно голямо хале, а ще може да се майнва и през смартфона. Техният алгоритъм за майнинг е основан на RAM паметта на устройството и не ти мъчи процесора. В момента, ако тръгнеш да майнваш криптовалута с телефон, на третия ден ще трябва да го изхвърлиш, защото ще ти се стопи. Това е стандартният майнинг. Това, което ние с Aeternity правим е да включим устройствата в световен мащаб. Но основната идея да се майнва без да се нарушава целостта на устройството. Досега не е измислена технология, която да го прави.

Да речем бизнесът за продажба на яхти. Хората не могат да си го позволят, може малък процент от населението само. Не искаме да се превърне в бизнеса с яхти. Искаме блокчейнът да бъде достъпен за всеки човек. Да носи стойност на теб, на твоите родители, след време на твоите деца. Идеята ние да работим за света. Преди майнинга е било с кирката за златната буца, а сега ще е с машината и със смартфона, използвайки Aeternity токена.

Тагове: