18 април, 2024

За втори път в България, с много гръм, трясък и чувство за хумор се проведе необикновеното състезание Red Bull Soapbox. Тази неделя 30 септември на специално създаденото трасе с препятствия на бул. „Черни връх“ в София се изявиха 49 самоделни безмоторни колички. Отборите от 15 града се готвиха за надпреварата в продължение на месеци, подготвяйки своите безмоторни возила и артистичното си представяне на сцената преди Старта!

Зрителите станаха свидетели на шоу без аналог и шумно аплодираха смелчагите в надпреварата. Първа по пистата като тест-пилот полетя актрисата от екшъна „Бензин“ и хитовия сериал „Под прикритие“ – тайфунът с нежното име Снежана Макавеева.

Трудната задача да оценяват оригиналността на Отборите беше поверена на 5-членно Жури – чаровната актриса Силвия Петкова, летящият рекордьор Весо Овчаров, футболистът Станислав Ангелов, сензационният пилот Павел Лефтеров и бегачът-чудо Кирил Николов Дизела. Те едва успяваха да дадат оценки по-ниски от 8 за артистично представяне. Само десятки или най-високата оценка за шоу, си спечелиха повече от 10 Отбора–с интригуващи имена като например– Пауър Селянджърс, THE Пара-Мента, Hleb-bul Racing Team, Amadeo, Mad Doctors,Камикадзе, Камуфлаж и др.

Въпреки бързината, оригиналните идеи, дизайн и артистично представяне на всички участници, ПОБЕДИТЕЛИТЕ спрямо всички 3 критерия и на 1 място е  Отбор „Госпожата“ – с количка като чин, сформиран от ученици от Американския колеж в София. На 2 място са ексцентричните „Баба Цоцолана“ от София, за чиято количка подсказва и заглавието им. На 3 място се класира една от най-бързите сапунерки-  “МИГ-23“, чийто Отбор пресъздаде сценка от изявите на Президента на РБ.

Победителите в абсурдната надпревара срещу гравитацията се радват на страхотни награди – Porsche тест драйв на Red Bull Ring в Шпилберг, Австрия за шампионите, които ще бързат да изкарат шофьорски книжки. За класиралите се втори –  KTM X-Bow тест драйв на Red Bull Ring, а щураците, заели третото място, ще полетят в тандем с „човека-птица“ Весо Овчаров във вълнуващ акро-параглайдинг полет.

Състезанието Red Bull Soapbox тази година беше посветено на България – декорацията включваше едни от най-популярните символи на нашата култура и фолклор. Надпреварата започна с тъпани и гайди, а покрай водното препятствие „Розовата долина“ замириса на уханни български рози. Каруци, черги, менци и вретена красяха подиума на Журито. Българското знаме също беше част от украсата – над 2000 български флагчета гордо се вееха както в ръцете на феновете, така и върху близо 5000-те бали сено, които обезопасяваха трасето.

Впечатляваща беше появата на един от членовете на журито, който буквално падна от небето! Човекът, който само преди месец постави нов световен рекорд в акробатичния парапланеризъм, като направи 613 последователни превъртания – феноменалният Red Bull атлет Веселин Овчаров.

Силни емоции и смях до спукване предизвикаха не само участниците, но и тандемът водещи – жената извън всякакви BOX-ове, но не и SoapBOX – Мария Силвестър и най-върлият фен на Берое – актьорът Станимир Гъмов.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,