25 април, 2024

Най-важното е човек да не се притеснява и да бъде сигурен в себе си, когато иска да строи сам машините си. Подразбира се, че и трябва да са налични базови познания. Ако това е налице, вече може да се мисли за следващите етапи. Кристиан Дочев се постара да изброи най-важните неща, които според него трябва да се знаят и за които е хубаво да се внимава:

  1. Трябва да е ясна крайната цел.

За какво ще ползвам новия си компютър или сървър? Какъв бюджет мога да отделя? – Това са двата основни въпроса, на които трябва да се даде ясен отговор, преди да се пристъпи към каквото и да е било. Работата, която ще се извършва на дадена машина в повечето случаи определя типа хардуер. Например, ако ще гледаме филми, ще слушаме музика и ще скролвам безкрайно в социалните мрежи, няма нужда да хвърлим една заплата само за видео карта, защото няма да използваме пълния капацитет на хардуера, а това е просто грехота. Разбира се, всичко в крайна сметка трябва да е съобразено и с бюджета, с който разполагаме. Важно е да се знае, че дори и с не много пари може да се направи нещо за нуждите на почти всеки

     2. Правете проучвания.

Информирайте се! Толкова е просто. Прочетете на няколко места какво препоръчват за вашите нужди, а не продавачи. Хората като вас, които вече са минали по този път. Когато вече сте прочели няколко препоръки на няколко различни места – не им се доверявайте! Това става, като се информирате за едно и също нещо от 10 различни места. Това, което се повтаря навсякъде може да се приеме за вярно. Ще ви препоръчам моите любими места с добро реноме и актуална информация: Tom’s Hardware (уеб сайт), JayzTwoCents, Linus Tech Tips и Techquickie (YouTube канали). Специално YouTube каналите са много ценно място за начинаещи. Там можете да научите не само кое какво е и как работи, но и да видите нагледно процеса на сглобяване.

  1. Цената не определя качеството.

Грешна е представата, че скъпото винаги трябва да е по-добро. Цената определя възможностите на хардуера, но не и неговото качество, което много хора погрешно смятат за едно и също нещо. Винаги купувайте от наложени на пазара производители. Те не продават по-скъпо от останалите, а ви дават сигурност. Сигурността не се изразява в това, че даденият продукт никога няма да се повреди – няма нищо вечно – а в това, че докато работи няма да създава проблеми и ще отговаря на обявените параметри. Също поддръжката, която големите могат да предоставят е плюс.

  1. Като се обърка нещо, не се отказвайте.

Дори и хората, които ежедневно се занимават с такива неща се сблъскват с проблеми. Много често тези проблеми са нови за тях, но въпреки това успяват да се справят. Как го правят? Една от най-пазените тайни от хората, занимаващите се с хардуер и софтуер е, че и те (както и ние) търсят решенията на проблемите в Google. Може да звучи странно, но е така. Абсолютно сигурно е, че какъвто и проблем да имате някой, някъде вече го е решил и го е постнал в Reddit. На това разчитат и специалистите. Разликата обаче между любител и специалист е, че любителят няма инструментариума от знания, с които сам да разреши проблема. Така че, каквото и да се случи, търсете решението и винаги ще го намерите.

  1. Няма какво да повредите.

Съвременният хардуер е направен за идиоти. Не искам да обидя никого с това изказване, а просто да подчертая, че ако можете да различите квадрат от триъгълник, значи ще успеете да сглобите компютър. Много специалисти обичат да казват, че това вече се е превърнало в лего за пораснали, което си е истина. Самите производители имат интерес от това всеки да може сам да борави с продуктите им и голяма част от инженерната мисъл в тези компании е как да опростяват повече и повече нещата. Това се изразява и във включването на всевъзможни мерки за сигурност и безопасност на работа. Просто казано, ако не си носите процесора в джоба или не оставите захранването за няколко дни в бидона със зеле – всичко ще е наред.

  1. Компонентите, които не трябва да пренебрегвате.

Процесор, видео карта, RAM – това са неща, на които отделяте внимание за финал. Най-важните компоненти по ред са: захранване, охлаждане, дъно. Първото и второто смятам, че сами с името си казват защо са най-важните. Дъното е интересна част от един компютър, която често бива пренебрегвана и после това води до главоболие. Ще подчертая чисто потребителските проблеми, до които може да доведе евтиното дъно. Невъзможност да направите евентуален ъпгрейд след време, невъзможност да овърклокнете даден компонент и най-лошото – нестабилно подаване на енергия, което може да доведе до необратими повреди, дори и захранващият блок да е на ниво. Препоръчвам ви да се информирате по-подробно за работата на дънната платка и смятам, че ще разберете защо е важно да й се обърне внимание.

  1. Бъдете нежни и внимателни.

Не само към дамите, но и към хардуера си. Повечето компоненти в един съвременен персонален компютър са направени да търпят чести манипулации, но никога не упражняват сила или натиск при работата си. Ако нещо не влиза, значи не е за там. Звучи двусмислено, но е нещо, за което винаги трябва да мислите.

  1. Проверявайте по три пъти, преди да пристъпите към следващата стъпка.

Завинтвате последното винтче, затваряте кутията, натискате копчето за пускане и … нищо. Това е може би най-досадното нещо, с което е много вероятно да се сблъскате. Не се паникьосвайте! Нищо не е счупено или изгоряло. Просто сте пропуснали нещо съвсем мъничко и незначително. Но заради невниманието си отваряте и разглабяте, докато не откриете къде е проблемът. Дори може да ви се случи да разглобите всичко, да не откриете нищо, да сглобите всичко отново и компютърът да работи, оставяйки обвита в мистерия причината за предходния неуспех. За да си спестите време и нерви, винаги проверявайте какво сте свършили до момента и какво ви остава.

  1. Насладете се на удоволствието.
    Първият boot е винаги несравним. Трябва да бъде изживян, защото не може да бъде описан.  
    А вие помните ли първия си boot?

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,