17 април, 2024

Наречен като първият в света код за единно плащане, SGQR е съвместим с 27 схеми за плащане, като ще се развива през следващите шест месеца.

В понеделник (17 септември) бе пусната QR код, който е съвместим с 27 решения за електронно плащане, като последната стъпка в стремежа на Сингапур е към безкасови плащания.

Обявен като първият по рода си в световен мащаб, Сингапурският кодекс за бързо реагиране (SGQR) е “технология за олекотяване на инфраструктурата”, която ще помогне за опростяване на електронните плащания за електронни разплащания в Сингапур, както за потребителите, така и за търговците.

Сингапурският дивелъпър Тонг Уинг разясни какво всъщност представлява този код и какви са му техническите характеристики.

Какво е?

Така нареченият единен QR код е окончателно излязъл.

SGQR е решението на Сингапур за унифициране на фрагментирания пазар на електронни плащания – това, което DBS PayLah!, Singtel Dash, Grab Pay, LiquidPay, AliPay и т.н.

За потребителите

Текущото приложение за плащане вероятно работи с SGQR вече. Всичко, което трябва да направите при поръчката на търговеца, е:

  • PICK и стартирайте предпочитаното си приложение за плащане
  • Сканирайте SGQR и проверете името на търговеца
  • Плащате правилната сума

С други думи, в идеалния случай потребителят може да използва своето приложение за плащане, за да извърши плащане на търговец чрез SGQR.

Техническа характеристиката

Много малко техническа информация е обществено достъпна за този SGQR код. След няколко изследвания Тонг откри на сайта на Monetary Authority of Singapore, че е базиран на QR код на EMVCo. EMVCo се състои от членове от American Express, Discover, JCB, Mastercard, UnionPay и Visa, и е органът, който създава стандарти за сигурно плащане.

За щастие QR кодът в статията е достатъчно ясен, за да бъде декодиран:

След малко анализ,

 

Ясно е, че този QR код съдържа метаданни само за някои доставчици на платежни услуги.

Заключение

Това е първата седмица на SGQR. Остава да се види колко широко ще се приеме от локалните компании и потребители да използват тази форма на плащане. Засега единственото нещо, което вероятно спестява, е недвижимото имущество за показване на QR кодовете.

Източници: Channel NewsAsia; tongwing.woon.sg

 

Тагове: , , , , , , , , , ,