16 април, 2024

Изследователите в Масачузетския технологичен институт са създали алгоритъм, който може да създава триизмерни „движещи се скулптури“ от 2D видео с движения на тялото.

Освен че резултатът са очарователни визуализации на грациозните движения в пространството и времето, учените смятат, че алгоритъмът, наречен MoSculpt, може да бъде полезен като инструмент за анализиране на движенията на атлети, танцьори и други професионалисти с умения, включващи физическо движение.

Изследователи от лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) в Масачузетския технологичен институт (MIT) са използвали двуизмерни видеоклипове и снимки – традиционният избор за изучаване на движението в момента, с цел да се обучат алгоритъмът на MoSculp.

„Представете си, че разполагате с видеоклип на Роджър Федерер, който изпълнява сервиз в тенис мач, и видеозапис как вие играете тенис“, казва Джанг, водещ автор на новото проучване. „След това бихте могли да построите скулптури с движения от двата сценария, да ги сравните и да изучите по-подробно кое, къде и как трябва да се подобри в движението. „

Досега движенията бяха анализирани с технология, наречена „стробоскопия „, която произвежда нещо, подобно на флип-книга със статични изображение. Факт е, че и моментните снимки биха могли да помогнат за изучаване на движението като цяло, но те все още не могат да дадат пълна яснота около малки движения като например траекторията на ръката, при удар на топка за голф например.

Когато се зареди с 2D видео, алгоритъмът на MoSculp взима няколко точки от тялото на субекта и проследява тези точки през най-постоянните пози от видеото, за да създаде един „3D скелет“. Тези скелети след това се „зашиват“ заедно, за да се създаде нещо, което изглежда като едно гладко, непрекъснато движение. Те дори могат да бъдат отпечатани с 3D.

Изследването показва как могат да се правя може да се вземе едно движение и да се превърне в една съвсем реална скулптура с обективна визуализация на движението. Това дава възможност на спортистите да анализират движенията си при тренировка,

Въпреки че алгоритъмът работи добре с обработка на видео само с един обект, в момента екипът работи по разширяване на възможностите за клипове с много лица и действия.MoSculp може да помогне в изучаване на социални разстройства, динамика на спорта, както и междуличностни взаимодействия, твърдят изследователите.

Тагове: , , ,