22 април, 2024

Радослав Благоев е бизнес консултант и треньор по продажби. Той има агенция за дигитален маркетинг, която разработва различни видове технологии. Като треньор по продажби той консултира годишно близо 200 компании, провежда индивидуални обучения и е автор на две книги – “Хвани жокера”, както и предстоящата “Бизнес над червената линия”, посветена на успешните бизнес механизми. Научете част от тайните на Радослав за по-високи успехи и продуктивност, подкрепени от интересни реални примери. “

Какви са най-често срещаните проблеми, с които се обръщат хората и компаниите към Вас?

Повечето компании, които ми оказват доверие са търговски, част от тях са в сферата на услугите. Към мен се обръщат и хора, които искат да започнат или преработят своя бизнес план. Важно е да отбележим, че немалка част от тях се отказват да започнат бизнес след една-две консултации, тъй като най-често са крайно неподготвени за този ход.

Фактите говорят, че 95% от бизнесите фалират през първите 5, a 50% от останалите 5% във вторите 5 години. Едва 2,5% оцеляват до 10 години!  В консултирането тези неща се предвиждат лесно и се налага хората директно да замразяват проекта си и да започнат, когато са готови.

Ако трябва да разпределим най-често срещаните проблеми, с които се обръщат към мен, то това са:

  • Компании, които вече имат финансов проблем – бизнесът им спада, те вече източват овърдрафти и виждат, че нещо трябва да се случи. За жалост те се усещат твърде късно.
  • Компании, които виждат, че ги изпреварват конкуренци, които те не могат да повярват, че ги изпреварват. В такъв случай следва да се случи реорганизация в компанията и нова маркетинг стратегия
  • Проблем в структурата на компанията, много често в търговския отдел. Много малко от компаниите успяват да сформират добър търговски екип. Истината е, че търговският отдел е единственото звено, което вкарва пари в компанията и затова трябва да е много силно и отлично обучено. Разбира се това ноухау е като стойност повече от една работна заплата.

За една цяла година аз лично съм консултирал около 10 компании от ИТ сектора, повечето от които се занимават с разработка на софтуерни продукти, които виждат пазарна ниша или голямо конкурентно предимство в това, което искат да направят.

Как вашите консултации и коучинг могат да окажат влияние на един ИТ специалист и неговата работа?

Точно както един диетолог може да окаже влияние на човек, който има нужда от диета – аз не оказвам влияние, а помагам на хората. Разликата между коучинга и консултациите е следната: Коучингът помага на човек сам да реши своя проблем, а консултацията му казва как да реши този проблем. Въпросът е какво търсим.

Честно казано аз съм карал един коучинг курс, който изобщо не ми е помогнал. Работата ми като търговец и срещите, които съм провел през тези години, ме научиха да задавам въпроси. Защото коучингът  всъщност е изкуството да задаваш въпроси.

Давам ви следния пример: При мен дойде човек, който трябваше да навакса с 30 часа административна работа, но нямаше свободното време затова. Аз му дадох пример и го накарах да си представи, че е направил катастрофа и е помел изключително ценно дърво. Помолих го да си представи, че аз съм съдията, а той осъденият. Присъдата е или 40000 евро или 30 часа общественополезен труд. Човекът разбира се избра 30-те часа и сега трябваше да попълни в графика на календара си кога, в рамките на следващите 2 седмици, ще извърши своята присъда. Това всъщност бяха часовете за административна работа, които той сам си осигури.  Той се засмя, призна, че не се е усетил как съм го подвел. След 7 дни бе готов, оказа се че дори е надписал часовете, вместо 30, те са били 20 и е стигнал до изводът, че причината да не желае да свърши работата си е, защото я мрази. Това всъщност се оказа следващият проблем. Зададох му въпроса какво следва да се направи в този случай и той сам стигна до извода, че това е работа, която някой друг трябва да свърши. Нае асистент, и от 4 срещи на ден, той вече има възможността да провежда 7, а бизнесът му претърпя двоен ръст. Освен всичко той призна, че се чувства по-щастлив – ето колко малко му трябва на човек, за да се справи сам със собствените си проблеми.

За 90% от хората продажбата е труден процес – той много добре се справя с този процес, за него административната работа е елементарна. В коучинг сесията обаче установихме, че продажбата за него е елементарен процес, който му носи щастие, а административната работа го побърква. Нещо, за което моят клиент, дори не си беше дал сметка, че е възможно.

Съвет за читателите ни, които имат идеи за стартъпи: Как, по Ваши наблюдения, се започва бизнес в технологичния сектор в България? Перспективен ли е този сектор у нас?

Технологичният сектор е доста обширно понятие, тъй като има хора, които искат да разработят сателит, има и хора които искат мобилно приложение. Как се прави бизнес в България трябва да знае човекът, който е носител на идеята – имам познат, който финансира един български сателит, който вече е в космоса. Хората, които го разработват търсят и намират правилния човек, който става съмишленик и им осигурява съответно милионите за сглобяването – те го програмират и в крайна сметка самите разработчици откриват как.

Когато имаме технологичен проект с яснота и конкретика около целия бизнес план, тогава се вижда и се търси стратегия как може да се реализира. Секторът е перспективен, но според мен почти нито един технологичен проблем не разчита само на България.

Затова бих казал на всички: Стартирайте си бизнесите в България, проучете ги, правете фокус групи, ако искате второ мнение – вземете мнение от Румъния, ние сме сходни народи по възприятия. От там нататък всяка по-развита държава ще види стойност в този продукт.

Бихте ли ни споделили един съвет за по-добра продуктивност при спазването на крайни срокове за големи и важни проекти?

Познавам хора, които са изключително продуктивни през нощта, други пък рано сутрин. Сигурно е обаче, че когато човек се преработи става ниско продуктивен. А когато човек има проблеми с продуктивността, със сигурност трябва да си направи изследвания, дали няма някакъв проблем с витамини и минерали, тъй като това е особено често срещан проблем, особено при програмистите. Почти всички програмисти, с които работя, взимат хранителни добавки.

Имаше наскоро проблем, при който един програмист се чувстваше много зле и се оказа, че има страшно високо съдържание на олово в кръвта. Оказа се, че оловото е натрупано от редовна консумация на китайски чай, който е изключително токсичен и той си купува регулярно от някакви хора. За период от 6 месеца – с тренировки, правилна храна и добавки, той изчисти оловото и в момента е друг човек, работи по 8 часа работни на ден с усмивка.

Отделно личният живот оказва влияние върху продуктивността, почивката, нашият химичен и минерален баланс и ако човек чувства, че не е щастлив,  е редно да направи една кардинална промяна, иначе пречи и на себе си, и на бизнеса.

В компанията, в която работя аз със своя екип, главният програмист, който си контролира екипа, е обучил служителите да си лягат до 22 часа и никой не работи след това. За сметка на това, всички стават много рано и почти всички спортуват и живеят здравословно.

Какво за Вас означава да бъдеш добър и успешен професионалист в своята работа ?

Според мен трябва да си отдаден, а  единственият начин да си отдаден, е да обичаш това, което правиш. Ако не си отдаден, не можеш да бъде добър в работата си. Ако не си щастлив от това, което правиш, това ще ти донесе друг вид емоционални проблеми, които от своя страна ще се отразят на твоя екип, а ти няма да си добър професионалист.

Тагове: , , , , , , ,