19 април, 2024

Стойо Тетевенски е съосновател на Студентско общество за равенство при СУ,  член на организационния комитет на София Прайд и Младежка ЛГБТ организация „Действие“. Като активист и гражданин, който не се страхува да сподели своята позиция, Стойо също се включи с коментар по темата на #DevStyler за #Равноправието и сподели своите лични наблюдения от хората, които се включват в най-голямото ежегодно ЛГБТ събитие в България:

Стойо Тетевенски, съосновател на Студентско общество за равенство при СУ 

“София Прайд събра на едно място над 3000 души – ЛГБТИ и техни съюзници, приятели, роднини. Невъзможно е, разбира се, да определим какви са хората, които участват, по професия, тъй като организаторите не събират информация за участниците. По мои лични наблюдения – преобладават млади хора и тийнейджъри, тоест студенти и ученици.

Нужно е да отбележим, че в България е забранена дискриминацията на работно място на база сексуална ориентация. В допълнение, искам да обърна внимание на една неправителствена организация – ГЛАС, която има платформа за позитивни промени на работните места, наречена Work it OUT. Тя цели подкрепа на разнообразието в местните и международни офиси.”

Благодарим на Стойо, който ни запозна с дейността на фондация “Глас” и тяхната инициатива “Work it out” – платформа, обединяваща бизнесите, които желаят да насърчат приемствеността на работното място. Повече за идеята научете от изпълнителния директор на фондацията, Симеон Василев:

Work it Out

“Всичко започна само преди една година, когато заедно с посолството на Холандия и Microsoft поставихме официалното начало на Work it Out – неформална платформа за бизнеси, които подкрепят многообразието и приобщаването на работното място. Партньори от тогава са ни WorkPlace Pride Foundation в Холандия, които са една от най-старите подобни организации, включващи над 100 бизнеса, подкрепящи многообразието. Направихме го защото бизнесът е много динамичен, много лесно отговаря на обществените промени и нагласи. За да запазва качествените си кадри, за един бизнес е важно да предлага добра среда на своите служители, които да се чувстват добре, приобщени, въобще себе си. По този начин използваме силата на компаниите, за да променим обществената среда за ЛГБТ хората.

ЛГБТ хората работят някъде, плащат данъци и е не бива да са изолирани от колегите си. Затова е хубаво компаниите да създадат среда, в която всеки се чувства добре и всеки е готов да даде максимално от себе си за продуктивността компанията.

Една година по-късно сме безкрайно щастливи, защото имаме 22 компании, които се присъединиха към Work it Out – сред тях са различни големи международни и родни компании. Самите компании вече започват да ни търсят! През тази година организирахме серия от събития, в които поканихме гости от чужбина, хора които са “Diversity and Equality Executives” в много компании по света. Интересното е, че световните компании имат Equality and diversity officer – това не е HR, не е и PR, a специалист, който се занимава с политиката на приобщаване на работното място.

Другото важно е, че ГЛАС работи по приобщаването на ЛГБТ хора, но е важно да отбележим, че приобщаването има много аспекти. За работната среда е важно жените също да имат равни ползи и права като мъжете, както и равно заплащане. Затова ние се обединихме с Отворено общество, Български фонд за жените, Jamba и Заслушай се. Всяка една от организациите работи в различни аспекти по въпроса за приобщаването, затова се обединихме с общата цел да предложим на компаниите поглед върху цялата картина. Обсъждаме въпроси като: Защо жените е важно да получават същото заплащане като мъжете? Защо е важно да се даде шанс на хората в неравностойно положение и какви са спецификите при наемането и работата с тях? Както и разбира се работата с ЛГБТ хора.”Какви са вашите впечатления за реалната картина?

Всъщност ние направихме една непредставителна анкета миналата година, в която се включиха около 120 души от различни компании. Резултатите са следните: половината от допитаните твърдят, че имат открит ЛГБТ колега на работното място, а 90% че компаниите нямат политика за приобщаване на ЛГБТ хора и не взимат активно участие в събития, подобни на Sofia Pride. Близо 93% биха били доволни ако компанията им вземе по-активна гражданска позиция в това отношение. Познавам много млади компании, които успяват да сформират среда на приобщаване, като едно голямо семейство, в което служителите наистина работят с удоволствие.

Мога да ви споделя един интересен случай с компания, която публично подкрепи Sofia Pride. Един от служителите не хареса идеята и бе крайно хомофобски настроен с изказвания против публичната подкрепа на компанията, в която работи. След това мениджърският екип се срещна с него, поговориха, той се запозна с няколко колеги, които са открити със своята различна сексуална ориентация. Резултатът бе, че те говориха  с него и той се почувства приобщен.

Изводът е, че приобщаването на работното място е с двоен знак, но наистина са нужни мерки. Първото е подход, който да идва от самите служители, те да се организират в подобни групи и да желаят компанията им да взима участие в подобни инициативи. Другият вариант е подход от горе надолу – започваме от изпълнителния директор и мениджърските позиции, които приемат темата и се опитват да я интегрират сред своите служители.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,