19 април, 2024

С тържествена церемония от в Бургас бе открита първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Учениците, техните родители и учители и официалните гости бяха посрещнати от директора и бяха приветствани от два хуманоидни робота, за които Мусала Софт разработва софтуер.

Мусала Софт е сред компаниите-членове на училищното настоятелство на новата гимназия и активно ще участва в планирането на всички дейности, свързани с развитието на училището, както и създаването на възможности за професионална реализация на възпитаниците на гимназията.


„Такова училище трудно се вижда и в западните страни. То разполага със своя фирма и училищно настоятелство, в което са поканени най-големите според класациите IT организации”, каза в речта си по време на церемонията министър-председателят Бойко Борисов.

Лабораторията на специализираното училище разполага с промишлени тренировъчни роботи и собствен хуманоиден робот /модел „Pepper“/. Във всяка класна стая ще се работи с екрани с тъч скрийн с две операционни среди – Android и Windows. Учениците ще се обучават с дигитални учебници и дигитална платформа, разработена от най-добрите технологични компании в света – Microsoft и Google, съчетана с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик с индивидуален достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

„Щастливи сме да участваме в това вълнуващо начинание и да обединим усилия с Община Бургас и останалите партньори на проекта, за да създадем нужните условия талантливите млади хора от града и региона да се развиват в областта на високите технологии и иновациите. Вярваме, че качественото ранно образование по информационни технологии е решаващо за това децата да бъдат добре подготвени за професиите на бъдещето“, сподели по повод откриването на учебното заведение Елена Маринова, Президент на Мусала Софт.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , ,