19 април, 2024

Крейг Федериги отвори очи, втренчи се в чисто новия iPhone X и показа на света как може да го отключи с лицето си. Или поне се опита. Изпълнителният директор на Apple направи няколко опита, за да отключи екрана, без пръстов отпечатък или парола. Но след това, като магия, той успя.

Това се случи на ежегодното хардуерно шоу на Apple, където компанията представя най-новите си технологии пред света и определя тона на потребителските продукти. Ръководителите танцуваха около сцената, за да покажат привидно безкрайния екран на iPhone X. Както и по-добрата от всякога камера. Но най-важните демонстрации дойдоха от самото гледане към новото устройство. IPhone X донесе с ID на лицето и Animoji – набор от анимационни емотични животни, контролирани от същата мощна технология за картографиране на лицето.

Не беше нужно дълго време идентификацията на лицето да се превърне в една от най-желаните функции на телефона. Хората се опитваха да проверят дали ще успеят да го разбият. Можете ли да отключите телефона си на тъмно? Какво ще стане, ако някой роднина или близнак се опита да отключи телефона ви с лицето? Ако сте създали поредица от силиконови и глинени маски на собственото си лице, може ли да заблудите камерата на iPhone?

ID на лицето на Apple работи, като проектира мрежа от 30000 невидими точки върху лицето, което създава триизмерна карта на тяхната лицева топография. За разлика от подобни функции на по-ранни телефони, триизмерното картографиране прави Face ID с все по-малки възможности за провал. Това е добра новина за изследователите по сигурността. Всичко, което трябва да направите, е контакт с очите и телефонът да може да ви идентифицира правилно всеки път.

Когато iPhone X излезе миналата година, притесненията бяха, че възникването на търговски инструменти за проследяване на лице може да ни направи прекалено уязвими за технологията. Ако идентификацията на лицето стане неразделна част от използването на iPhone, ще накара ли хората да приемат технологията за разпознаване на лица?

Някои училища също започнаха да експериментират със софтуер за разпознаване на лица в университетите, което води до загриженост за неприкосновеността на личния живот. Част от това се свежда до регулация. Тъй като технологиите стават по-широко разпространени и по-мощни, законодателите не са се задържали с определянето на приемливите закони (като например, да изпращат видеоклипове на Animoji). Дори ако потребителите се задоволяват с признанието за използване на лицето, регулаторите не трябва да го правят.

“Ако се движим прекалено бързо с технологията за лицето разпознаване, можем да установим, че основните права на хората се нарушават”, пише президентът на Microsoft Брад Смит в скорошна публикация в блога, в която се призовава за по-добро регулиране на технологиите. “Тази технология може да каталогизира вашите снимки, семейства, което потенциално може да доведе до злоупотреба от частни компании и публични органи.“

Това не означава, че технологичните компании скоро ще спрат своите устройства за разпознаване на лицето. Дори Microsoft предлага опцията да бъдат с отворен код чрез услуга, наречена Windows Hello. Тази седмица, докато Apple се подготвя за още едно хардуерно шоу през есента, компанията сигурност ще въведе нов модел iPhone, който да отключите с лицето си. Но колкото повече използваме лицата си, за да управляваме нашите телефони и да направим живота си по-удобен, толкова повече трябва да обръщаме внимание на това, което предстои.

Източни: WIRED

Тагове: , , , , , ,