18 април, 2024

Идеята за еволюцията на градовете не познава граници. Вместо да се разрастват, обаче, съществува идеята огромните градове да могат да се превърнат в конструкции с ултра висока плътност, наподобяващи една гигантска сграда. Ето някои невероятни планове за футуристичните небостъргачи, които един ден трябва да събират в себе си цели метрополиси.

Кристалният остров (Норман Фостър, Москва, 2007)


Високата структура от 450м може и да не е най-високата, но има „втора кристална кожа“, която защитава структурата й от времето в Москва и може да сведе до минимум загубата на топлина през зимата. Комплексът ще използва възобновяеми енергийни източници. Тя трябваше да бъде завършена през 2014г., съгласно първоначалните планове, но поради глобалната икономическа криза целият проект беше отложен.

(още на: Wikimedia Commons и demyment)

Dubai City Tower или Dubai Vertical City (Meraas Holding, 2008)

Ако въобще някога се построи, високата сграда ще бъде с височина 2400м. Основният асансьор ще бъде изключително бърз и ще може да развива невероятна скорост от 201 км/ч. Енергията ще дойде от възобновяеми източници, включително вятърна, топлинна и слънчева енергия.

(още на: Wall Street Pit)

The Shimizu Mega-City Pyramid (over Tokyo Bay, Japan, designed by Dante Bini and David Dimitric in 2003)

Проектът ще бъде 14 пъти по-голям от Великата пирамида в Гиза, 2004 м – и ще помещава близо един милион души. Структурата ще се състои от 204 по-малки пирамиди на осем слоя.

(още на: Wikimedia Commons, Geekwidget и сайта на проекта)

Tokyo Tower of Babel (Toshio Ojima, 1992)

Ако започне строителството, то ще отнеме между 100 до 150 години. Завършването на тази невероятно висока кула (10,000 м) би следвало да струва около 306 трилиона долара. Тя е достатъчно голяма, за да побере 30 милиона души.

(още на: Japanese Wikipedia, Skyscraper Page и Tower Ten)

 

Ultima Tower (Eugene Tsui, 1991)

Планът е за височина от 3,218.7м. и ще струва 150 милиарда щатски долара. За да стигне тези небесни височини, сградата следва да има огромен диаметър от 1828.8м. в основата си. Един милион души трябва да живеят тук на 500 етажа.

 

(още на: Tsui Design)

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,