23 май, 2024

Проектът за изграждане на телефон за 50 долара бе пуснат на пазара в Crowd Supply, обещавайки да достави “мобилен телефон с отворен код, работещ под Linux”, без “заключващи устройства”, “подути приложения” или “извличане на данни” и “компании”.

ZeroPhone ще се основава на малкия Raspberry Pi Zero, микроконтролера Arduino и WiFi модула ESP8266. ZeroPhone идва с няколко допълнителни екстри, включително мини-HDMI порт и един стандартен USB 2.0 порт, заедно с по-типичната поддръжка за WiFi и 3,5 mm жак за слушалки.

За да се възползват максимално от телефона, потребителите трябва да са технически компетентни. IR приемници и от 5 до 8-мегапикселовите камери за Pi могат да бъдат свързани към електронните интерфейси на телефона.

Един недостатък е, че телефонът първоначално ще стартира само с 2G свързаност, като се очаква 3G да бъде добавен по-късно. Екранът е също много по-малък, отколкото обикновено, с 1.3-инчов, 128 x 64 OLED дисплей.

Ако обаче сте сигурни, че използвате терминала на Linux, ще можете да го прехвърлите в устройството за отдалечен достъп и да стартирате широка гама софтуер Linux на телефона.

Той може дори да бъде свързан с клавиатура и мишка и да се използва като работен плот, въпреки че старият едноядрен процесор на Pi Zero не е в състояние да изпълнява комфортно графичния десктоп.

 

Тагове: , , , , , , , ,