24 април, 2024

Нуждаем се от промяна, а 8 септември е датата, която обещава да даде старт на проекта The Ocean Cleanup. Той има за цел да извърши огромно почистване на Тихия океан от вредната за околната средa пластмаса. Системата за почистване трябва да бъде пусната след броени дни и ние нямaме търпение да видим дали ще успее да покрие обществените очаквания.

Платформата е дължина 600 метра и може да събере до 5 тона вредни отпадъци. Крайната цел е да почисти 50% от боклуците за пет години и да достигне 90% намаляване на количеството опаковки до 2040 г. Проектът е основан от холандския изобретател с интерес към устойчивото развитие, Боян Слат, когато той е едва на 18 години.

Според уебсайта на идеята и редица проучвания, по-голямата част от пластмасата в момента се крие в по-масивните отломки. Премахването им предотвратява нейното разпадане в опасни микропласти. Функционирането става чрез алгоритмите, помагащи за определяне на оптималните местоположения за разполагане. След това системите автономно търсят и засичат водовъртежите, като съществува и възможност за наблюдаване в реално време на състоянието, производителността и траекторията на всяка система. Системата изцяло разчита на естествените океански течения и не изисква външен енергиен източник за улавяне и концентриране на пластмасата. Всички използвани електроники за The Ocean Cleanup, като светлини и AIS, ще бъдат захранвани от слънчева енергия.

Общата стойност на т.нар. “System 101” е близо 21 милиона евро, като в цената са включени проектирането, разработването, производството, монтажа и мониторинга през първата година от експлоатацията.

Тагове: , , , , , ,