19 април, 2024

Ирина Куртева е от град Силистра и тази година завършва ПМГ “Св. Климент Охридски”. Тя се включва в The Microsoft Office Specialist World Championship и успява да донесе сребърен медал за България. Научете как протича състезанието на Microsoft и подготовката на учениците за него.

Откога се занимаваш с информационни технологии?

Занимавам се с информационни технологии от девети клас, като смятам да продължава образованието си в тази посока – приета съм в Софийски университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Компютърни науки”.

При мен всичко започна отдавна, може би в 3 клас, когато моето училище се включи в състезание нa Junior Achievement. На него трябваше да направим презентация и самия процес ми се стори наистина интересен и приятен. Освен това моят баща се занимава с компютри и ИТ, което със сигурност допълнително е повлияло на моите интереси. Това, с което си мисля да продължа да се занимавам, е може би нещо свързано с програмиране, но на този етап все още не съм сигурна.

Как научи за провеждането на MOS World Championship?

В моето училище за поредна година се подготвяха ученици за сертифициране към Microsoft – Microsoft Office Specialist Certification, а аз бях в 11 клас. Тогава госпожата ни каза, че и през 2018г. предстои този проект да се проведе отново, с възможност повече ученици да се присъединят. Аз проявих интерес и реших да се пробвам, като тогава все още не знаех, че има състезание. По-късно разбрах за възможността да участвам и се явих на изпита. Изкарах нужния резултат от максимални 1000 точки и стигнах до националните финали, които се провеждат в София. Миналата година отново бях на международното състезание, където завърших на пето място.

Това ми помогна изключително за участието ми тези година, тъй като вече знаех какво да очаквам от състезанието и как протича всичко.

Как протича училищната подготовка за състезанието?

Подготовката в училище се случва чрез извънкласни занимания и упражнения. Учителите ни дават насоки за самото сертифиициране, показват ни фуникции, като част от тях се изучават в учебната програма, но много повърхностно. При подготовката вникваме в дълбочината на нещата.

Какви са твоите впечатления от пътуването и участието ти?

Имам страшно добри впечатления от състезанието – всичко беше страхотно организирано! Още през първия ден имаше специална част за социализация, парти, на което можеш да се запознаеш с много и различни хора. На следващия ден имаше официално откриване, а след това и самото състезание, на което срещаш представители на компании и други интересни лица, с които имате общи интереси и цели. След деня на състезанието имаше ден за разпускане, когато отидохме в парка на Universal Studios във Флорида. Последният ден бе самото награждаване, на което обявяват първите три места във всяка една от категориите. Те са съответно за Word, Powerpoint и Excel – всяка от тях за версиите през 2012г. и 2016г.

Какво представляваше задачата, която трябваше да разрешите?

Самият изпит бе с практическа насоченост и изискваше решение на реален бизнес проблем. Задачата не е лесна, макар че много хора, чувайки за работа с офис пакета, си мислят, че става въпрос за нещо елементарно. Всъщност има доста тънкости и сложни моменти, особено в САЩ, където форматът е по-различен от тези, които си правил до този момент. Липсват точни и конкретни стъпки, а по-скоро насочващи неща и крайният вариант, до който сам трябва да стигнеш.

Една от най-големите трудности се оказа борбата с времето. Традиционно разполагаш с 50 минути, но самият формат и трудност на заданията са различни от тези, с които си се подготвял за състезанието. Голяма част от участниците споделиха, че не са успели да се вместят в указаното време и да стигнат до края на условието.

Кое е най-ценното и интересното, което научи?

Първото нещо, което ми направи силно впечатление от пътуването е огромната разлика между САЩ и България. Там всичко е коренно различно. Относно самото ми участие, силно влияние ми оказаха мотивационните речи, които те карат да осъзнаеш, че полагането на много труд е оправдано действие и води до успех. Освен това постоянно се говореше за това, че има много бъдеще в ИТ сектора, което допълнително ме насърчи в моите бъдещи начинания.

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , ,