20 април, 2024

Проучване на различни източници от Великобритания разкрива кои видове технологии са издържали теста на времето – по отношение на разпознаваемост дори години след като вече не са актуални. А вие можете ли да разпознаете тези технологии?

Децата се справят с най-новите технологии с пълна лекота. Но дали са наясно с технологиите, с които са израснали родителите им? На този въпрос търси отговор проучване на You Gov, в което са участвали повече от 2000 деца на възраст от 6 до 18 години във Великобритания.

Дискета

Всяко трето от децата не знае какво е дискета. Някои я определят като икона за „запаметяване“ на компютъра. Първата дискета, която е с дължина 20 cm, бе разработена от IBM за замяна на лентовите устройства в края на 60-те години и стана достъпна през 70-те години. След това дойде диск с диаметър 13 cm. След това последва Sony с 9 cm диск през 1981 г. През 1984 г. IBM представи флопи диска с висока плътност за PC. Той може да съхранява 1,2 MB данни, a по това време, това си е един впечатляващ капацитет.

В средата на 90-те години в световен мащаб се продават повече от пет милиарда флопи дискети.

Телетекст

От средата на 70-те до 2012 г. Ceefax и Teletext бяха гледани зловещо като страници, които внимателно зареждаха футболните резултати или прогнозата за времето. Ceefax (така нареченото приложение за телевизор, което позволява на зрителите на BBC да „виждат факти“), стартира през 1974 г., за да предостави последните заглавия на новини, спортни резултати, телевизионни списъци или лотарийни резултати. В една ера преди интернет, единствената друга възможност беше да се изчака следващия телевизионен или радио-бюлетин.

Повечето деца днес, (цели 86%) нямат представа за тези възможности, нито пък са работили с телетекст.

Пейджър

Старият пейджър е непознат за 86% от анкетираните деца. Разработени през 50-те години, тези малки радиоприемници са широко използвани през 80-те години на миналия век. Те могат да получават и показват цифрови, буквено-цифрови или гласови съобщения – които се излъчват чрез мрежа от радиопредаващи антени.

И все пак те не са напълно остарели. Пейджърите все още се използват в някои области, като болници и служби за спешна помощ, за получаване на спешни съобщения и могат да бъдат по-ефективни от мобилните телефони.

Видео касета

Преди да дойде времето на интернет киното, видео касетите бяха най-добрият начин да се насладите на филм у дома си. Видео касетофоните за домашно ползване бяха пуснати от Sony през 1971 г. Първоначално те са недостъпни за повечето семейства. Днес 37% от съвременните деца никога не са чували за VHS или Betamax.

Телефон

Въпреки че днешните телефони изглеждат толкова различни, само 4% от децата не са в състояние да идентифицират стар ротационен телефон. Може би някои от техните баби и дядовци са се закачили на тези ретро устройства – или може би, както при флопи диска и иконата за запаметяване, това е така, защото иконката за „телефон“ носи невероятна прилика с ротационен телефон.

В някои отношения изчезналата технология все още живее – дори ако понякога се използва като символ на технологията, която е успяла да се наложи сред иновациите.

Източник: BBC