12 юли, 2024

Наскоро се проведе хакерския маратoн DEFCON, на който се събират хакери и експерти по киберсигурност с цел да пробият всевъзможни системи за компютърна сигурност. На тазгодишното издание, 11-годишният Емет Брюстър успя да осъществи изключително интересен пробив. По-малко от 10 минути са били необходими на младия хакер да проникне в точна реплика на сайта за гласуване на щата Флорида и да промени резултатите.

В изпитанието, провело се в Лас Вегас, взели участие повече от 50 деца на възраст между 8 и 16 годишна възраст, като 30 от тях успели да пробият сайтовете за гласуване. Те трябвало да хакнат 13 уебсайта, реплики на реални платформи за гласуване за президент в различните щати, първи от които бил този на Флорида. Децата успели да променят доста и различни неща в сайта, включително и броя на гласовете, имената на кандидатите и дори имената на партиите.

От Националната асоциация на държавните секретари на САЩ излязоха със следното изявление относно хака: Основната ни загриженост по отношение на подхода на DEFCON е, че той използва псевдо-среда, която по никакъв начин не възпроизвежда щатските изборни системи, мрежи или физическа сигурност. Предоставянето на неограничен физически достъп до машините за гласуване, повечето от които вече не се използват – не възпроизвежда по адекватен начин физическата и кибернетичната защита, която местните и федералните власти гарантират преди и по време на изборния ден.“

                                                                                           източник: Thenextweb