20 юни, 2024

Мобилните технологии на бъдещето бяха основна тема на Mobile World Congress 2018 тази година. На пръв поглед, може да изглежда, че смартфоните се развиват бавно – макар и да стават все по-големи и по-тънки, те реално имат еднакви заоблени ръбове, начален екран и оформление на иконите. Разликата обаче се крие във възможностите, които предлагат.

Какво следва за мобилните телефони? Какъв ще бъде вашият смартфон през 2020 или 2030?Въз основа на научните изследвания в сферата и нововъзникващите технологии, MobileBusinessInsights представя пет предсказания за бъдещата технология на мобилните телефони:

 

Телефонът ще ви разпознава – без да ви сканира

 

В продължение на години производителите на устройства изследват начини за повишаване на сигурността на устройствата, като позволяват на потребителите да заобиколят досадния ПИН. Много устройства вече разполагат с пръстови отпечатъци или скенери на ирис – и двете доказано опасни.

Ранните опити за разпознаване на лица също не бяха особено обещаващи, тъй като тази технология може да бъде заблуждавана от снимка на лицето на потребителя. Новата и възникваща технология за разпознаване на лица не само сканира черти на лицето, съобщава “Ню Йорк Таймс”; тя също така сканира контурите на лицето и главата на човека, което прави софтуера много по-сигурен

Разпознаването на лицето може да се превърне в новия златен стандарт за отключване на устройства, но тъй като сензорите за смартфоните продължават да се развиват, в бъдеще телефонът може да ви разпознае, без да ви сканира. Вместо това смартфонът ви вероятно ще търси други уникални атрибути, като например тона на вашия глас, начина, по който се движите или модела ви на писане.

Вашият телефон ще променя действителността

Представете си, че пазарувате онлайн и можете да преглеждате през телефона си, за да видите как точно изглежда тази нова библиотека в офиса ви или как ще изглежда това ново палто на вашия син или дъщеря.

Добавената реалност (AR) вече се превърна в революция за света на игрите, но бъдещата технология на мобилните телефони може да завладее AR в промишлеността, включително търговията на дребно, техническата поддръжка и здравеопазването.

Някои производители на мобилни устройства вече са издали AR toolkits за разработка на мобилни приложения. Инструментите дават възможност на дивелъпърите на приложения да имат достъп до камерите на устройството и датчиците за движение и да създават приложения, които да намират цифрови обекти през live изгледа на камерата и да ги преместват с прецизност. Тъй като тази технология продължава да се развива, следващата стъпка за смартфоните е не просто да улавят и променят образи, но и да ги проектират в реалния свят. Цифрови проектори и холографски дисплеи вече са в процес на разработка, съобщава T3, но вероятно ще изминат няколко години, преди тази технология да е евтина и надеждна, за да може да се използва в голям мащаб.

Телефонът ви ще бъде по-издръжлив, гъвкав и може би дори сгъваем

След няколко години ще бъде много трудно да счупите телефона си и най-накрая ще можете да го сгънете и да го поставите в джоба си. Според Fortune, след години пренебрежение към гъвкавите екрани за смартфони, скоро може да дойде годината, в която най-накрая ще навлязат на пазара.

Macworld наскоро съобщи, че производителите на устройства също експериментират с нови начини за укрепване на стъклата, използвани за екрани за смартфони. Някои устройства вече използват сапфирено стъкло, а изследователите правят значителни пробиви в сферата на самовъзстановяващите се екрани и един още по-издръжлив материал, наречен графеново стъкло.

Няма да е необходимо да зареждате телефона си толкова често и няма да се нуждаете от зарядно устройство

Животът на батерията на мобилните устройства винаги е бил основният проблем на потребителите. С всеки нов модел производителите се опитват да подобрят батерията, но също така добавят по-бързи процесори, които пък източват повече енергия.

За да се реши този проблем, производителите на устройства експериментират с всички възможни решения като например нанобатерии, водородни горивни клетки, слънчева енергия и дори кинетична енергия – което означава, че телефонът ви ще се зарежда, докато се движите.

Въпреки това батерията на вашия бъдещ телефон със сигурност ще се зарежда по-бързо и вероятно безжично, премахвайки нуждата от порт за зареждане. Някои производители на устройства вече са направили възможно да зареждат най-новите си устройства безжично, но портовете си остават. Това вероятно ще се промени през следващите години, когато потребителите станат по-свикнали с безжичното зареждане  – и тъй като магазините за кафе и някои фирми започват да инсталират безжични зарядни устройства за потребителите.

Производителите на мебели също са мислили за безжичното зареждане. Още по време на Mobile World Congress 2015 ИКЕА обяви плановете си да започне вграждането на безжични зарядни станции в домашния интериор.

Ще използвате виртуални бутони и виртуални асистенти

В продължение на години производителите уголемяват размера на екрана. Смартфонът на бъдещето вероятно ще бъде цял екран, с възможности за показване на предните, задните и страничните части на устройството. Това означава, че няма да има физически бутони, дори home бутон.

Тъй като устройствaта стават все по-виртуални и рационализирани, така ще бъде и с  потребителския интерфейс. Виртуалните асистенти ще поемат по-голяма роля, като ви помагат да навигирате в телефона и приложенията си, като персонализирате началния си екран и т.н. Благодарение на напредъка в изкуствения интелект тези асистенти също стават по-умни и по-интуитивни.

Как  ще изглежда вашият смартфон през 2020 г. и след това? Това вероятно са тенденциите, които ни очакват.

 

Тагове: , , , ,