17 април, 2024

Бихме се хванали на бас, че не малко от четящите в този сайт са имали удоволствието на младини да намерят тънка книжка с грабваща окото корица описваща героична схватка с чудовища. Още при първото отваряне сте забелязали големите цифри преди отделни абзаци. Дълги години носталгията към тях приканваше самите фенове да пишат такива и сами да търсят публика за тях. Но настъпва нова ера, в която много повече хора учат програмен език за собствено удоволствие, с бавно темпо, без твърда мотивация за развитие в самата сфера. 

 

Броя на тези хора достига критична точка и нов живот бива вдъхнат на много къмюнитита. Една от тези общности е имено тази на Twine – open source софтуер, който се оказва прекрасен за нуждите на все още обучаващи се млади програмисти, които искат да създадат история с много клони и краища. Графичната среда позволява на най-незнаещите да създат проста книга-игра. А на по-можещите – сложно приключение, в което героят ти има инвентар, бележник, различни визуални ефекти или възможност да запазва прогреса си.

Twine общността не е нова и е създадена през 2009.  През последните години се разраства броя на създаващите писатели.  А за да създават своите книги игри тези писатели научават Java, HTML и Python. Вече има хора генериращи печалба чрез писането на книга-игра, ползвайки знанията и възможностите си по програмиране. Новото търсене на тези игри ще осигури престоя им на пазара за дълго. Затова препоръчвам да лекувате носталгията си с тези игри- наследниците на книгите от спомените ви.

 

Тагове: ,