20 април, 2024

Plovdiv Game Jam е събитие, създадено за всеки, който се интересува от видео игри – професионални геймъри, студенти или просто артистични хора. Кремена Димитрова от организационния екип на събитието сподели пред DevStyleR какво се организира на подобни събития.

С какво помните първото издание на Plovdiv Game Jam?
Арт играта за преживяването от различни наркотични вещества. Стриймът беше без звук от телефон, залепен с тиксо към кутия, и за баланс/тежест – бутилка с вода, която е залепена към кутията. Доброволците знаеха какво трябва да се направи, дори без брифинг преди събитието. Награждаването и как всички присъстващи бяха учудени, че нещо подобно се случва извън София!

Какви са жанровете на игрите, които се включват в събитията?
Нямаме ограничения, всеки отбор решава сам каква да бъде играта, която ще създадат. Дигитални, настолни, виртуална реалност, без значение дали е прототип, работещи нива, геймплей видео, идея, сториборд… real time strategy, first person shooter, simulation, multiplayer/singleplayer, beat’em up, 4ex, platformer, puzzle, roleplaying, mobile – всичко е позволено.

Какви хора посещават PGJ?
В Пловдив участниците са предимно млади професионалисти и студенти. В последните две години имаме посещаемост и от малки инди студия от Пловдив и София, което ни радва изключително много! В последното издание имаше и отбор на генералния ни спонсор, които помогнаха на всички отбори, даваха им идеи и споделиха опит. Те най-благородно отказаха да участват в състезанието, въпреки че направиха работещ прототип и представиха и работния процес.  

Какво трябва да знаеш, за да създадеш игра?
Може и въобще да не си чувал за разработка на игри, но трябва да имаш идеи и въображение, желание да се учиш, готовност да работиш с много различни хора, както и да правиш грешки, но да не спираш да се развиваш. Plovdiv Game Jam дава възможност на всеки да разбере на практика какво значи да разработваш игри в кратки срокове в екип от хора с различни възможности и умения.

Има ли пазар за игри в България?
Пазарът в България разцъфтява всяка година все повече и повече благодарение на платформи, стимулиращи играчите да плащат за игрите си. Увеличаващият се брой български стриймъри и ютюбъри, съпътстващи подрастващите геймъри, също имат принос за това.

Какво се играе най-много от българските програмисти, според вас?
Това е много субективно – всеки играе каквото му харесва. И програмистите са хора, както всички останали, а в България, като че ли се играе най-много Overwatch, Fortnite, Counter Strike, Diablo, WoW, Dota и League of Legends – известните e-спортове. Ако си хипстър, играеш Rocket League. Може би наистина има някакви изключения като Quake и Half life 1, които са култови, но това пак зависи кой набор си. Всяко поколение си има своите cult classics.

Какво ново предстои да очакваме от организаторите?
Всяка година се стараем да има изненади за участниците, нови неща и интересни лекции. Все още сме в началото на подготовката, но имаме много идеи, по които работим. Надяваме се да изгладим всички недостатъци, които имахме в предишни издания, както и да направим едно по-добро и по-интересно събитие. Искрено се надяваме, че събитието ще привлече повече участници, защото всеки, който има желание, може да дойде и да пробва какво е нужно, за да създадеш игра.

Същият екип ли организира събитията в останалите градове?
Не, всяка локация има различни организатори, но поддържаме координация, споделяме идеи и си помагаме, доколкото можем.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,