20 април, 2024

Михаил Матеев организира събития от 2011-та. Преди години отказват да му приемат темите на събитие в Турция, защото не е говорил техния език. Следователно той решава, че трябва да си направи собствена конференция. Срещнахме се с Михаил минути преди да започне Beer.js. Той ни разказа повече за събитието.

Какво е Beer.js и защо го организирате?
Beer.js е социално събитие за хора, които се занимават с JavaScript и web технологии. Идеята е да се съчетае социалният елемент с евентуално поле за информация. Първоначално събитието е направено от Минко Гечев и бе изцяло социално. След като той ми предложи да организираме събитията заедно, аз предложих да ги направим с повече презентации – хубаво е да има някакъв обмен на знания. Но реално пак си остава социално събитие. По-важно е хората да се знаят. Техническите презентации в събитието са на втори план, а основното е да се знае какви хора има в бранша, с какво се занимават, какъв е профилът им и относно.

Какво ще видим на събитието? Какви лекции сте ни подготвили?

Лекциите са много разнообразни. По принцип Beer.js summit-ите, които правим два-три пъти в годината, се организират с lighting talk-ове. Тези lighting talk-ове са доста труден вариант на презентация, защото трябва за 10-15 минути спийкърът да направи интересна презентация, да покаже идеята и да не излиза от този времеви интервал. Ние имаме 15 лектора, които покриват доста голям диапазон. Светлин Наков ще говори за блокчейн, после ще чуем неща на web assembly, за които Ради Атанасов ще разкаже, дори и за 3D визуализация, за която ще говори Самуил Алексов.

Естествено ще бъдат покрити и основните трендове, които отново са свързани с react и angular. По-важното е, че сме се опитали да направим контент не фокусиран върху един проблем или определена технология, както е на определен meetup, а по-скоро да покрива по-широк аспект от различни теми, свързани с JavaScript технологии.

Лекциите за начинаещи ли са или само за Senior Developers?

Опитваме се да има баланс, имаме както сериозни технически презентации, така и по-леки. Все пак предпочитаме на summit-ите нещата да не са deep, за да могат хората, които не се занимават с този проблем, но все пак се интересуват от технологиите, да имат ясна представа относно идеята какво всъщност се засяга в презентацията, без да се налага да се запознават допълнително. Така че нивото ще е “средно към по-популярно” на това събитие. Иначе събития като jsTalks са за по-сериозни и дълбоки технически презентации. Beer.js е повече социален ивент.

Какво ще ни разкажете за морския ивент на Beer.js?
Морският ивент е един интересен експеримент, тъй като досега повечето community събития, с изключение на BurgasConf, са правени в други градове. Бургас има потенциал, но реално аз знам едно по-голямо събитие, което се организира миналата година. От събитие във Флора дойде идеята, че решихме да направим в подобен стил събитие, в което да бъде Beer.js, но и да застъпва по-широк набор от теми. За момента планът е да имаме 10 презентации и два трака с 10 презентации. Събитието ще започне в събота от 16ч. с презентации, почивки и социална програма до късно вечерта.

Какви наблюдения имате относно общностите в България? Какви разлики виждате между тези от София и Бургас?

Моето наблюдение е, че София, като най-голям град с най-много компании, е нормално да има най-много събития и много хора, вълнуващи се от технологии. Тези хора обикновено посещават по-техническите събития, свързани с определени frameworks, технологии и проблеми, които ги вълнуват директно. Но определено интересът им се води главно от по-опознателния елемент т.е. срещите с други хора, които не са същите като тях, но от друга страна се занимават със свързани технологии.

В Бургас реално има community, с което аз от части съм запознат. Успях да се свържа с тях във връзка с организацията, която минава по пътуващите събития и ми се струва, че тези хора ще се радват много да имат такова събитие. Ако има 1-2 ивента в повече, ще има растеж общностите. В момента Бургас е един хубав европейски град. Той е много добре организиран и много добро място за конференции, стига хората да са с нагласа да има такива събития.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,