19 април, 2024

Робот-гепард, 3D цветен скенер, изкуствен интелект, който спори с вас – предлагаме ви обзор на топ 5 изобретения за месец юли.

3D цветен скенер

3D цветен скенер, базиран на технологията CERN – това е новата дума в медицината. От MARS Bioimaging съобщиха за финала на разработката на ултрамодерен скенер за рентгенови лъчи. Иновативният инструмент се различава от предшествениците си и се превръща в първото устройство, способно да създава цветни и триизмерни изображения на части от човешкото тяло – вътрешни органи, костна система и тъкани. Всичко това е възможно благодарение на усъвършенствания спектрален CT сензор, който измерва рентгеновите вълни, като впоследствие ги преобразува, за да създаде обемни модели. Изображенията се показват на екрана с помощта на чип Medipix – едно от най-сложните устройства, използвани в Големия адронен колайдер. Проектът е изработен от учените от Нова Зеландия – проф. Фил и Антъни Бътлър (баща и син).

Робот-гепард се движи на сляпо

От Масачузетския технологичен институт от време на време удивяват света със своите уникални шедьоври. Напоследък, в научните публикации, все повече и повече информация се появява за серия от техните невероятни роботи Cheetah, чиито движения наподобяват истински гепард. Тези модели са основани на механизми с четири стабилни крайника и тегло около 41 кг.

Най-новият модел Cheetah 3  се изкачва по стъпала и прескача препятствия, въпреки че роботът няма системи, които да му позволяват да вижда околната среда. Разработвайки устройство, което може да „усети“ пространството, технолозите искат да създадат механизъм за бързо реагиране при неочаквани пречки.

Според Сангбе Ким (дизайнер и учител по машиностроене): „Зрението не винаги е точно, а понякога дори не е приложимо. Разчитайки единствено на зрението си, роботът се забавя. Ами ако се качи на нещо, което камерата не забелязва? Способността да се движи сляпо прави Cheetah 3 полезен в изключително тъмна или слабо осветена зона, където работата на човек е затруднена или дори опасна.”

Изкуствен интелект в състезание по дебати

Най-новият проекта на IBM е първият компютър, който може да се състезава срещу хората в състезания по дебати. Целта на изкуствения интелект е той да се включва с редица обосновани аргументи, да се включва адекватно в дебата и всичко това без предварително записани отговори.

Проектът бе показан в действие с дебат в Сан Франциско, в който той се изправи срещу двама души. Роботът загуби от първия си конкурент Noa Ovadia, но успя да победи втория си противник Дан Зафир. За да формулира аргументите си, Project Debater получава 300 милиона новинарски статии и научни статии, предварително индексирани като бързи резултати от търсене.

SmokeBot в помощ на пожарникарите

SmokeBot е ново оборудване за реагиране при спешни случаи, което се използва при влизане в горяща сграда. Идеята е че роботът може да върши работата си, без да се налага да се справя с последиците от дима.

Той работи, като използва силата на 3D радарна камера, стерео термо камера и LiDAR устройство, за да вижда ефективно през гъсти облаци дим. Технологията позволява на пожарникарите да си прекарат път през труднодостъпни места с по-голям контрол, за да се уверят, че могат да изкараъ жителите безопасно, без да се притесняват.

„SmokeBot“ е разработен от консорциум в Европа, ръководен от швейцарския университет Örebro и може ефективно да работи за увеличаване на възможностите на пожарникарите, като ограничава броя на задачите, които трябва да изпълнят.

 

Тагове: , , , , , , , ,